"chińska" surówka...

4.5 (193 ocen)

...bardzo smaczna surówka bardzo zblizona w smaku do tych z chińskich knajpek, ale to jeszcze nie ta, więc szukam nadal...

Składniki:

  • pół niedużej główki białej kapusty
    1 marchewka

    zalewa:
    pół szklanki wody
    3 łyżki octu ryżowego (może być też jabłkowy albo winny)
    ćwierć szklanki oleju
    3 łyżeczki cukru
    pół łyżeczki mielonego imbiru
    pół łyżeczki chili w płatkach (ja posypałam sproszkowanym)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Surówki

"chińska" surówka... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i pokroić lub poszatkować na cieniutkie paski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać razem z kapustą.
  • 2. Składniki zalewy wymieszać razem dokładnie i zalać nimi surówkę. Następnie należy ją dobrze ugnieść – najlepiej rękami. Chodzi o to, by kapusta puściła soki. .
  • 3. Surówkę odstawić w chłodne miejsce na 1 lub 2 godziny, aby „się przegryzła”..

Porady

radze zrobic podwójna porcje, lub dzień wcześniej bo mnie osobiście własnie taka z poprzedniego dnia smakuje bardziej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować