CHAŁWOWIEC

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto bardzo delikatne,biszkoptowe.Ciasto z chałwą i polewą czekoladową, bardzo pyszne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -1 cukier waniliowy
    -1 łyżka mąki
    -3 budynie czekoladowe
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa budyniowa:
    -3 szklanki mleka
    -2 budynie waniliowe,albo inne
    -1 kostka masła-250 g.
    -3 chałwy-300 g.

    polewa czekoladowa:
    -3 łyżki cukru
    -1 łyżka kakao
    -ok.3 łyżek wody
    -50 g.masła
    -1 gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać na blaszkę 25x42 z papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.
  • masa 2. masa-Budynie rozmieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń.Odstawić i skruszyć chałwy, wymieszać i ostudzić. Masło zmiksować, dodając po łyżce budyniu.Wyłożyć na biszkopt, przykryć drugą częścią biszkoptu.
  • polewa 3. polewa-Kakao zmieszać z cukrem i wodą. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło i czekoladę w kostkach.Gorącą rozsmarować na placku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować