Przepis na to ciasto jest naprawdę prosty a samo robienie go - bardzo przyjemne. Ten chałwowiec jest idealny na wiosenną aurę, bo jest lekki i oczywiście nieziemsko pyszny! Polecam wszystkim serdecznie ;)
1 godz. 30 min
Składniki:
6 jaj
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
3 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
300 g chałwy waniliowej
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
sól
200 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1.Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z budyniem czekoladowym i proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w mąkę.
Blachę wyłożyć papierem, przełożyć ciasto.
Piec 180stopni przez 30min. Wystudzić i przekroić na pół.
2 szklanki mleka zagotować. W jednej rozpuścić budynie waniliowe i ugotować. Ostudzić. Chałwę rozdrobnić.
Masło utrzeć na puch i dodawać zimny budyń. Ucierać. Na koniec dołożyć chałwę. Miksować aż masa będzie jednolita i gładka.
Na dolny płat wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugim płatem. Wierzch posmarować resztą kremu. Posypać czekoladą.
Komentarze