CHAŁWOWIEC

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na to ciasto jest naprawdę prosty a samo robienie go - bardzo przyjemne. Ten chałwowiec jest idealny na wiosenną aurę, bo jest lekki i oczywiście nieziemsko pyszny! Polecam wszystkim serdecznie ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 jaj
    3 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki
    3 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
    300 g chałwy waniliowej
    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    sól
    200 g masła
    100 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z budyniem czekoladowym i proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w mąkę.

    Blachę wyłożyć papierem, przełożyć ciasto.
    Piec 180stopni przez 30min. Wystudzić i przekroić na pół.

    2 szklanki mleka zagotować. W jednej rozpuścić budynie waniliowe i ugotować. Ostudzić. Chałwę rozdrobnić.

    Masło utrzeć na puch i dodawać zimny budyń. Ucierać. Na koniec dołożyć chałwę. Miksować aż masa będzie jednolita i gładka.

    Na dolny płat wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugim płatem. Wierzch posmarować resztą kremu. Posypać czekoladą.

    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować