Chałwowiec

4.5 (160 ocen)

Niebo w gębie! Moja rodzina je uwielbia. Rozchodzi się jak świeże bułeczki.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 opak.cukru waniliowego
    0,5 łyżeczki maki pszennej
    3 budynie czekoladowe bez cukru

    Masa:
    2 budynie waniliowe bez cukru
    1 kostka margaryny
    3 szkl.mleka
    30 dag chałwy waniliowej
    starta czekolada (gorzka)

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.
    Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukry oraz żółtka.Mąkę z budyniami i proszkiem, dodajemy na końcu. Delikatnie wymieszać i piec 30 min. w temp.160 stopni C.
  • 2. Masa.
    Po wystudzeniu przekroić.Budynie ugotować na mleku, wystudzić margarynę, utrzeć i połączyć z budyniem. Na końcu dodać zmiksowaną chałwę.
  • 3. Na ciasto wyłożyć połowę masy, przykryć drugą częścią, położyć resztę kremu i posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować