Chałwowiec

4.5 (159 ocen)

  • 1 min

Ciasto na czekoladowym biszkopcie przełożone kremem chałwowym. Puszyste delikatne z aksamitnym kremem. Dla wielbicieli chałwy i kremowców będzie idealnym ciastem, dla innych może wydawać się lekko mdły

  • 1 min

Składniki:

  • 6 jajek
    3 budynie czekoladowe bez cukru na 1/2 l.
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka mąki pszennej
    1 szkl. cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 szkl. mleka
    2 budynie waniliowe bez cukru na 1/2 l.
    1 kostka masła
    300 g chałwy

    1/3 kostki czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać żółtka, cukier. Następnie budynie, mąkę i proszek, delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć do foremki (25x36cm). Piec 30 min. w temp. 160'C, zmniejszyć jak się zarumieni. Wystudzić, przekroić na pół i naponczować (1/2 szkl. wody przegotowanej + 3 kieliszki wódki).
  • 2. Ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać po jednej łyżce budyniu, na koniec dodać kieliszek wódki. Chałwę zmiksować w oddzielnej misce i dodać do kremu. Ucierać do gładkości.
    Połowę kremu wyłożyć na połowę biszkopta przykryć drugim i wyłożyć resztę kremu.
  • 3. Ciasto posypać startą czekoladą.

Porady

Koniecznie schłodzić przed podaniem, wtedy krem ma idealną konsystencję i super smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować