Buraczak

4.5 (159 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne jesienne ciasto

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 średni burak cukrowy
    10 dkg drożdży
    1 kg mąki
    szczypta soli
    szczypta cukru
    1 jajko
    szklanka kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Buraczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ugotowane kawałki buraka 1. Buraka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować ( ok. 60 min). Następnie wyjąć wody, w której się gotował ( Nie wylewać wody!). Pozostawić do ostygnięcia wodę i buraka.
  • Drożdże rozpuszczone w wodzie z buraka 2. W wodzie z buraka rozrobić drożdże i odstawić do wyrośnięcia (ok 15 min).
  • Burak pokrojony w drobną kostkę 3. Kawałki buraka pokroić w drobną kostkę.
  • Wyrobione ciasto, pozostawione do wyrośnięcia 4. Pozostałe składniki przełożyć na stolnicę, dodać pokrajanego buraka, a następnie rozpuszczone w wodzie drożdże. Zagnieść ciasto, następnie przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia (1 godzinę)
  • 5. Ciasto podzielić na 2 części, przełożyć na 2 blachy, piec ok. 1 godzinę.
  • 6. Upieczone ciasto posmarować śmietaną i posypać cukrem.
    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować