Bułeczki a'la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z solą przesiewamy do miski.
Do naczynia rozkruszamy drożdże i rozcieramy z cukrem. Dolewamy ciepłą wodę i olej. Mieszamy. Tak przygotowany zaczyn wlewamy do przesianej mąki wbijamy jajko. Mieszamy i przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy na gładki i nieklejące ciasto. Dzielimy ciasto na kilka mniejszych części i każdą z nich rozwałkowujemy.
2.Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w małą kosteczkę kiełbasę, do zrumienienia. Przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy cebulę i czosnek do zrumienienia i dodajemy do kiełbasy. Dalej na tej samej patelni smażymy pokrojone w drobniutką kostkę pieczarki, które solimy i po odparowaniu wody doprawiamy pieprzem, odrobiną przyprawy do pizzy i świeżym tymiankiem. Dokładamy do miseczki z kiełbasą i cebulą. Mieszamy całość i jeżeli potrzeba to doprawiamy solą. Rozwałkowane ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i wykładamy farsz. Posypujemy serem żółtym i odrobiną przyprawy do pizzy.
3.Zwijamy całość w bułeczkę. Ciasto musi być bardzo elastyczne, żeby się nie rozkleiło.
4.Tak przygotowane bułeczki zostawiamy przykryte ściereczką na ok. 30 minut.
5.Po upływie tego czasu bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy każdą z nich rozbełtanym jajkiem.
6.Posypujemy przyprawą do pizzy i wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy ok. 20 minut- do zrumienienia.
Komentarze