Bułeczki a'la pizza

4.99 (173 ocen)

Bardzo delikatne i puszyste

Składniki:

  • 560g mąki pszennej
    250ml ciepłej wody
    15g świeżych drożdży
    1/3 szkl. oleju
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 jajko (+1 do smarowania)

    200g kiełbasy (lub wędliny)
    600g pieczarek
    2 czerwone cebule
    200g żółtego sera
    olej (do smażenia)
    1 ząbek czosnku
    koncentrat pomidorowy
    sól
    pieprz
    przyprawa do pizzy
    świeży tymianek
Wystaw ocenę:

4.99 (173 ocen)

Zobacz również:

Bułki Pizza Ser

Bułeczki a'la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto rozwałkowane 1. Mąkę z solą przesiewamy do miski.
    Do naczynia rozkruszamy drożdże i rozcieramy z cukrem. Dolewamy ciepłą wodę i olej. Mieszamy. Tak przygotowany zaczyn wlewamy do przesianej mąki wbijamy jajko. Mieszamy i przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy na gładki i nieklejące ciasto. Dzielimy ciasto na kilka mniejszych części i każdą z nich rozwałkowujemy.
  • przed zwinięciem 2. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w małą kosteczkę kiełbasę, do zrumienienia. Przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy cebulę i czosnek do zrumienienia i dodajemy do kiełbasy. Dalej na tej samej patelni smażymy pokrojone w drobniutką kostkę pieczarki, które solimy i po odparowaniu wody doprawiamy pieprzem, odrobiną przyprawy do pizzy i świeżym tymiankiem. Dokładamy do miseczki z kiełbasą i cebulą. Mieszamy całość i jeżeli potrzeba to doprawiamy solą. Rozwałkowane ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i wykładamy farsz. Posypujemy serem żółtym i odrobiną przyprawy do pizzy.
  • zwinięte 3. Zwijamy całość w bułeczkę. Ciasto musi być bardzo elastyczne, żeby się nie rozkleiło.
  • odkładamy do wyrośnięcia 4. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy przykryte ściereczką na ok. 30 minut.
  • smarowanie jajkiem 5. Po upływie tego czasu bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy każdą z nich rozbełtanym jajkiem.
  • przed pieczeniem 6. Posypujemy przyprawą do pizzy i wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy ok. 20 minut- do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować