1.Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce żeby ,,ruszyły”. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę dodać szczyptę soli, utarte z cukrem żółtka, letnie mleko, drożdże i margarynę. Wyrabiać ciasto do momentu jak będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 12 części, każdy kawałek uformować dłońmi w koła. Na środku za pomocą spodu od szklanki lub ręki zrobić wgłębienie i nałożyć przestudzony farsz. Posmarować ciasto rozmąconym białkiem. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec 15-20 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu polukrować.
2.Farsz: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać budyń. Wlać na gotujące mleko. Zagotować.
Komentarze