Budyniówki

4.99 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od dobrej znajomej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1/2 kg mąki
    - 5 dag drożdży
    - 1 szkl kwaśnej śmietany
    - 1 kostka margaryny
    - 1 jajko
    - cukier waniliowy
    - 2 budynie śmietankowe, 2 i 1/2 szkl mleka ( ugotować i wystudzić)
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.99 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Budynie

Budyniówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozprowadzić z odrobiną mleka, dodać śmietanę, margarynę, mąkę, jajko i cukier waniliowy, i wyrobić ciasto.
    2. wyrobione ciasto rozwałkować, wykrawać krążki szklanką i nakładać na nie ostudzony budyń. Zlepić jak pierogi i piec na złoty kolor.
    3 po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Można je również piec z innymi smakami budyniów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować