Pierożki z jabłkami

4.5 (180 ocen)

  • 3 godz.

Te ciasteczka jadłam na podwieczorek w szpitalnej sali, po urodzeniu syna. Od tamtej pory piekę je już przez 23 lata.

  • 3 godz.

Składniki:

  • - 1/2 kg mąki
    - 30 dag margaryny
    - 10 dag cukru pudru
    - 1 całe jajko i 2 żółtka
    - 5 dag drożdży
    - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    - cukier waniliowy
    - 1kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Margarynę wysiekać z mąką, dodać drożdże utarte ze śmietaną, następnie dodać jajka i wyrobić je. ( ciasto ma być dość luźne, można dodać więcej śmietany)
    2. Wstawić do lodówki na 2h.
    3. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki.
    4. Ze schłodzonego ciasta wykrawamy kółka. Układamy jabłka na cieście i dwa przeciwległe boki kleimy ze sobą ( nie zaklejając całkowicie).
    5. Moczymy wierzch pierożka w białku i cukrze.
    6. Pieczemy na złoty kolor.

Porady

Najlepiej smakują świeże.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować