Budyń aroniowy

5 (151 ocen)

  • 15 min

Na rynku dostępne są budynie w wielu różnych smakach: waniliowe, czekoladowe, toffi itp. Jak dla mnie jest ich stanowczo za mało. Postanowiłam więc trochę poeksperymentować i stworzyłam mój własny smak aroniowy. Może kolorystycznie nie wygląda zbyt zachęcającą ale jest domowy, naturalny i smaczny.

  • 15 min

Składniki:

  • 500 ml mleka
    3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
    50 ml soku z aronii
    ok. 3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Sok

Budyń aroniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z całego mleka odlewamy pół szklanki. Resztę gotujemy z cukrem. Jego ilość uzależniona jest od soku. Jeżeli ma bardzo słodki smak możemy dodać mniej cukru.
  • 2. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z aronii. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Zawartość szklanki wlewamy na wrzące mleko i energicznie mieszamy aby podczas gęstnienia nie powstały grudki.
  • 4. Gotujemy przez chwilę aby zniwelować smak mąki ziemniaczanej.
  • 5. Gotowy budyń przelewamy do pucharków. Możemy podawać go z owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować