Aroniowy jabłecznik

1 (1 ocen)

Skoro można wykonać malinową, truskawkową, czy jagodową śmietankę, dlaczego nie może być aroniowa? Z takiego założenia wyszłam wykonując to ciasto. Jako, że aronia doskonale komponuje się z jabłkiem połączyłam te dwa owoce w jednym placku. Efekt pyszny, więc polecam:)

Składniki:

  • Prostokątna tortownica
    Ciasto:
    - 0,6 kg mąki,
    - 30 dag margaryny,
    - 2 łyżki śmietany,
    - 1 jajko,
    - 2 żółtka,
    - 15 dag cukru,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    • 1,5 kg jabłek- waga po obraniu
    • 2 galaretki cytrynowe,
    • 1 łyżeczka żelatyny,
    • ewentualnie cukier do smaku
    Aroniowa śmietanka:
    • 2 szklanki aronii,
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 200 gram sera (u mnie z wiaderka),
    • 6 łyżeczek żelatyny,
    • ok 2 łyżki cukru pudru do smaku,
    • sok z jednej cytryny,
    • 2 łyżki cukru kryształu
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Aroniowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podzielone ciasto 1. CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i zagnieść ciasto kruche. Tak przygotowane dzielimy na 3 części. Jedna ma być nieco mniejsza (przeznaczona będzie do wykończenia ciasta).
  • Pierwsze ciasto przed pieczeniem 2. Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią tortownicę. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy do zrumienionymi (180°C, ok 20 minut). Kolejno pieczemy następne części ciasta.
    Upieczone placki studzimy.
  • dodanie galaretki 3. JABŁKA: Jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do garnka i smażymy około 15 minut, by owoce zmiękły (długość smażenia zależy od gatunku jabłek). Gdy jabłka „ rozpadną się” dodajemy galaretkę, żelatynę oraz cukier do smaku. Gdy galaretka się rozpuści zdejmujemy jabłka z ognia i studzimy.
  • wyłożenie jabłek na ciasto 4. Tężejącą masą przekładamy dwa większe upieczone kruche placki. Po przełożeniu odstawiamy je do chłodu do zastygnięcia.
  • dodanie cukru do aronii 5. ARONIOWA ŚMIETANKA: Aronię myjemy, osuszamy. Następnie przekładamy ją do garnka. Dodajemy do niej cukier kryształ oraz sok z cytryny. Całość stawiamy na ogniu i smażymy do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok. Gotowe owoce miksujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. W ten sposób otrzymałam dość gęstą aroniową masę, konsystencją przypominającą dżem.
  • wyłożenie śmietanki 6. Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (w około 0,5 szklanki).
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser. W dalszej kolejności dodajemy aronię. Całość słodzimy do smaku cukier pudrem. Następnie wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy Śmietankę wylewamy na przełożone wcześniej placki.
  • wykończenie ciasta 7. Na wierzch kruszymy upieczony mniejszy kawałek placka kruchego. Ciasto ponownie odstawiamy do chłody by śmietanka stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować