Aroniowy sernik

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Aroniowy sernik? Czemu nie? Smakuje pysznie, a dodatkowo przyciąga pięknym kolorem. Polecam miłośnikom serników i osobom lubiącym poznawać nowe smaki.

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26 cm
    Kakaowy spód:
    • 15 dag mąki,
    • 5 dag cukru pudru,
    • 8 dag margaryny,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki sody
    • 1 duże jajko,
    • 1 łyżka kakao,

    Aroniowy ser:
    • 1,2 kg sera (3 razy mielonego),
    • ¾ kostki masła,
    • 230 gram cukru pudru,
    • 7 dużych jajek,
    • 1 budyń śmietankowy,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2,5 szklanki owoców aronii,
    • 2 łyżki cukru kryształu,
    • Szczypta soli

    Polewa:
    • 2 tabliczki białej czekolady (200 gram),
    • 1/4 szklanki śmietanki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto z owocami

Aroniowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany spód 1. SPÓD: Na stolnicę przekładamy składniki ciasta. Tak przygotowane zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wałkujemy i wykładamy nim spód przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  • składniki przed miksowaniem 2. SER: Aronię przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowaną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej 2 łyżki cukru kryształu i podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną. Miękkie, jak najdokładniej miksujemy i pozostawiamy do wystudzenia.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    Do malaksera przekładamy masło, żółtka, cukier puder oraz ser. Składniki dokładnie miksujemy.
    Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
  • dodanie aronii 3. Do zmiksowanych składników dodajemy budyń, proszek do pieczenia oraz mąkę. Tak przygotowany ser łączymy z owocowym musem.
  • łączenie masy serowej z białkami 4. Powstały aroniowy ser delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
  • pieczenie 5. Gotową masę serowo - aroniową wykładamy na ciasto kruche. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.
    Upieczony dokładnie studzimy. Najlepiej pozostawić go na całą noc, a następnego dnia udekorować.
  • dekorowanie 6. DEKOROWANIE: Z zimnego sernika ściągamy zrumienioną skórkę. Czekolady drobno siekamy.
    Śmietankę podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy czekolady. Płynną czekoladą polewamy sernik. Gdy czekolada zastygnie można się częstować:).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Biała czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (184 ocen)

sok aroniowy

4.5 (184 ocen)

Sok aroniowy

mariosylwia :-)

To może cię zainteresować