Aroniowy sernik

  • wyświetlono: 257 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Aroniowy sernik? Czemu nie? Smakuje pysznie, a dodatkowo przyciąga pięknym kolorem. Polecam miłośnikom serników i osobom lubiącym poznawać nowe smaki.

Jaga85
  • 20 porcje
  • 110min
  • Średni

Składniki

Tortownica o średnicy 26 cm
Kakaowy spód:
• 15 dag mąki,
• 5 dag cukru pudru,
• 8 dag margaryny,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• ¼ łyżeczki sody
• 1 duże jajko,
• 1 łyżka kakao,

Aroniowy ser:
• 1,2 kg sera (3 razy mielonego),
• ¾ kostki masła,
• 230 gram cukru pudru,
• 7 dużych jajek,
• 1 budyń śmietankowy,
• 1 łyżka mąki krupczatki,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2,5 szklanki owoców aronii,
• 2 łyżki cukru kryształu,
• Szczypta soli

Polewa:
• 2 tabliczki białej czekolady (200 gram),
• 1/4 szklanki śmietanki,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Aroniowy sernik

  • przygotowany spód1. SPÓD: Na stolnicę przekładamy składniki ciasta. Tak przygotowane zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wałkujemy i wykładamy nim spód przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  • składniki przed miksowaniem2. SER: Aronię przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowaną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej 2 łyżki cukru kryształu i podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną. Miękkie, jak najdokładniej miksujemy i pozostawiamy do wystudzenia.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    Do malaksera przekładamy masło, żółtka, cukier puder oraz ser. Składniki dokładnie miksujemy.
    Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
  • dodanie aronii3. Do zmiksowanych składników dodajemy budyń, proszek do pieczenia oraz mąkę. Tak przygotowany ser łączymy z owocowym musem.
  • łączenie masy serowej z białkami4. Powstały aroniowy ser delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
  • pieczenie5. Gotową masę serowo - aroniową wykładamy na ciasto kruche. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.
    Upieczony dokładnie studzimy. Najlepiej pozostawić go na całą noc, a następnego dnia udekorować.
  • dekorowanie6. DEKOROWANIE: Z zimnego sernika ściągamy zrumienioną skórkę. Czekolady drobno siekamy.
    Śmietankę podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy czekolady. Płynną czekoladą polewamy sernik. Gdy czekolada zastygnie można się częstować:).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikbiała czekoladaciasto z owocamiaroniaaroniowy sernik
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik puszysty tani i smaczny przepis. Cheese cake

Dodane przez: Mariaszz

Sernik

Przepis na ten sernik dostałem...

sernik

Dodane przez: Kamelia1111

Sernik

Pyszny sernik z dodatkiem jogurtu

Sernik

Dodane przez: Michał Wrzosek

Sernik

Zmierz się z królem wypieków! Sernik...

Dodane przez: akrobatka22

Sernik

.

SERNIK

Dodane przez: Judytka

SERNIK

Przepis ze zbiorów mojej Mamy....

Sernik królewski

Dodane przez: BARB

Sernik królewski

Sernik królewski to zdecydowany...