Aroniowy sernik? Czemu nie? Smakuje pysznie, a dodatkowo przyciąga pięknym kolorem. Polecam miłośnikom serników i osobom lubiącym poznawać nowe smaki.
1 godz. 50 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Tortownica o średnicy 26 cm
Kakaowy spód:
• 15 dag mąki,
• 5 dag cukru pudru,
• 8 dag margaryny,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• ¼ łyżeczki sody
• 1 duże jajko,
• 1 łyżka kakao,
Aroniowy ser:
• 1,2 kg sera (3 razy mielonego),
• ¾ kostki masła,
• 230 gram cukru pudru,
• 7 dużych jajek,
• 1 budyń śmietankowy,
• 1 łyżka mąki krupczatki,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2,5 szklanki owoców aronii,
• 2 łyżki cukru kryształu,
• Szczypta soli
Aroniowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Na stolnicę przekładamy składniki ciasta. Tak przygotowane zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wałkujemy i wykładamy nim spód przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
2.SER: Aronię przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowaną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej 2 łyżki cukru kryształu i podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną. Miękkie, jak najdokładniej miksujemy i pozostawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy masło, żółtka, cukier puder oraz ser. Składniki dokładnie miksujemy.
Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
3.Do zmiksowanych składników dodajemy budyń, proszek do pieczenia oraz mąkę. Tak przygotowany ser łączymy z owocowym musem.
4.Powstały aroniowy ser delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
5.Gotową masę serowo - aroniową wykładamy na ciasto kruche. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.
Upieczony dokładnie studzimy. Najlepiej pozostawić go na całą noc, a następnego dnia udekorować.
6.DEKOROWANIE: Z zimnego sernika ściągamy zrumienioną skórkę. Czekolady drobno siekamy.
Śmietankę podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy czekolady. Płynną czekoladą polewamy sernik. Gdy czekolada zastygnie można się częstować:).
Komentarze