• Brzoskwiniowa rozkosz

    Dodane przez: dlaSmaQ

  • Przepis na świeżutkie drożdżówki, które pięknie pachną w całym domu i doskonale smakują nawet w kolejnych dniach od upieczenia.

  • Składniki

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka podgrzanego lekko mleka
    2,5 dag drożdży
    1 jajko
    5 łyżek cukru
    100g roztopionego letniego masła
    szczypta soli
    białko do posmarowania
    1 puszka brzoskwiń (820g)

  • Sposób przygotowania

    1.
    ciasto - krok 1

    Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru - do uzyskania wodnistej konsystencji. Dodajemy szklankę ciepłego mleka i 3 łyżki mąki - mieszamy do zlikwidowania grudek. Odstawiamy na bok, przykrywamy szmatką czekamy aż podwoi objętość, nabierze puszystości (około 30 minut) Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy roztrzepane jajko, stopione letnie masło, 3 łyżki letniej wody, sól oraz 2 łyżki cukru.Wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę. Przykrywamy szmatką na ok.godzinę do wyrośnięcia.

    2.
    brzoskwinie - krok 2

    Po godzinie ponownie wyrabiamy, posypujemy mąką deskę lub blat na którym wyrabiamy ciasto. Odrywamy po małych kawałkach, o średnicy około 4 cm. Formujemy w rękach niczym małe pizzerinki, na małe płaskie koła - jeżeli komuś wygodniej można robić to wałkiem, ja jednak nie przepadam za wałkowaniem ciasta drożdżowego - więc formowałam ręcznie. Brzoskwinie z puszki kroimy tak aby zostawić tylko zaokrąglone dwie "dupki" :) wycinając środek. Następnie wciskamy brzoskwinie do naszych kółeczek.

    3.
    pyszne bułeczki drożdżowe - krok 3

    Odstawiamy na 10-20 minut do ponownego wyrośnięcia Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-25 minut. W trakcie pieczenia wyjmujemy na chwilę i malujemy białkiem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, drożdże, brzoskwinie, drożdżówka, słodkie bułki
  • 0 komentarzy

Dodane przez: dlaSmaQ

dlaSmaQ 16

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-01-20T13:27:06+01:00

213 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Przepis z magazynu: PPWS_10-2013

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »