Anyżkowe pulpety z sosem teriyaki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dzisiaj polskie pulpety zupełnie nie w polskim stylu :) Zawsze jakoś udziwniam mięso mielone - więc i tak było tym razem.

  • 20 min

Składniki:

  • 3szkl bulionu (rosołu na indyku)
    800g mielonego mięsa z indyka
    6 paluszków mrożonych surimi
    pół dużej cebuli
    3 gwiazdy anyżu
    3 ząbki czosnku
    łyżka sosu sojowego
    łyżka sosu teriyaki
    3 plastry świeżego imbiru
    2 krople tabasco z papryczek jalapeno (łagodny)
    1/2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Anyżkowe pulpety z sosem teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawy 1. Do bulionu dodajemy 3 plastry imbiru, łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu teriyaki, 2 gwiazdki anyżu, pieprz seczuański, krople z jalapeno oraz ząbek czosnku
  • wywar 2. Gotujemy przez 10-15 minut .
  • pulpety 3. Kroimy surimi oraz cebulę w drobną kostkę. Wyciskamy czosnek.
    Mieszamy wszystko i formujemy pulpeciki. Opiekamy je na oliwie do zezłocenia.
  • zalane pulpety 4. Następnie wrzucamy do bulionu, nasze kuleczki.(lub odwrotnie - pulpety zalewamy bulionem w zależności od wielkości patelni )
    Podajemy z ryżem, który gotujemy z gwiazdką anyżu.

    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować