Brokuł w płatkach kukurydzianych

4.49 (184 ocen)

  • 10 min

Doskonałe jako samodzielna przekąska, sprawdzi się także jako dodatek do obiadu

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki:

    Brokuły (różyczki) - 150 gram
    płatki kukurydziane - 1i1/2 szklanki
    jajka - 2 sztuki
    sól - 1/2 łyżeczki
    pieprz - 1/2 łyżeczki

    Sos:

    śmietana 3 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    sól - 1/2 łyżeczki
    pieprz 1/2 łyżeczki
    ocet winny - 1 łyżeczka
    cukier - 1 łyżeczka

    Do smażenia:

    olej - 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Brokuł w płatkach kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od ugotowania Brokuła.
    Brokuły ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy. Studzimy.Gdy studzi się brokuł w tym czasie przygotowujemy panierkę i sos.
    Płatki przesypujemy do plastikowej torebki i zgniatamy krusząc je, lecz nie na miazgę. Pozostawmy drobne kawałki. Przesypujemy na talerz. Na drugi talerz wbijamy jajka i rozkłócamy widelcem, dodajemy sól i pieprz.
  • 2. Przygotowujemy sos:
    Do małej miski lub kubka dajemy śmietanę, ocet - łączymy razem. Następnie dodajemy cukier, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość energicznie mieszamy, aby wszystko się połączyło. Odstawiamy. Panierujemy brokuły w jajku, a następnie obtaczamy w płatkach. Najlepiej panierować wszystkie brokuły, a potem tylko smażyć.
  • 3. Smażenie:
    Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, i smażymy brokuły po kilka sztuk obracając co chwilę. Smażymy na wolnym ogniu - mają tendencje do przypalania się. Przygotowane brokuły podajemy z sosem śmietanowo czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować