Brokuł w płatkach kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od ugotowania Brokuła.
Brokuły ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy. Studzimy.Gdy studzi się brokuł w tym czasie przygotowujemy panierkę i sos.
Płatki przesypujemy do plastikowej torebki i zgniatamy krusząc je, lecz nie na miazgę. Pozostawmy drobne kawałki. Przesypujemy na talerz. Na drugi talerz wbijamy jajka i rozkłócamy widelcem, dodajemy sól i pieprz.
2.Przygotowujemy sos:
Do małej miski lub kubka dajemy śmietanę, ocet - łączymy razem. Następnie dodajemy cukier, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość energicznie mieszamy, aby wszystko się połączyło. Odstawiamy. Panierujemy brokuły w jajku, a następnie obtaczamy w płatkach. Najlepiej panierować wszystkie brokuły, a potem tylko smażyć.
3.Smażenie:
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, i smażymy brokuły po kilka sztuk obracając co chwilę. Smażymy na wolnym ogniu - mają tendencje do przypalania się. Przygotowane brokuły podajemy z sosem śmietanowo czosnkowym.
Komentarze