Błyskawiczny torcik bezowo-kawowy

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Moja Mama uwielbia zapach i smak kawy.Przepada za tortami bezowymi i kawowymi,postanowiłam połączyć w jedno te dwa ulubione smaki.Tort jest po prostu boski,sami spróbujcie...To hit na Dzień Matki.

  • 20 min

Składniki:

  • na krem:2 gotowe spody bezowe około 300 gram, 2 duże jajka, pół szklanki brązowego cukru,200 gram niesolonego masła, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka cappuccino (klasycznego);do dekoracji:3 kolorowe beziki,2 łyżki dekoracyjnego maczku waniliowo-kakaowego.kropeczki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort bezowy

Błyskawiczny torcik bezowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja zmiksować z cukrem (najlepiej w metalowej misce).W małym garnku zagotować wodę,ustawić na nim miskę z mieszaniną jaj i cukru ( w kąpieli wodnej).Miksować mikserem na średnich lub najwyższych obrotach.
  • 2. Po 4-5 minutach masa zacznie gęstnieć, wówczas wsypać do niej kawę rozpuszczalną i cappuccino,wymieszać.
  • 3. Do masła stopniowo dodawać masę kawową,miksować,aż powstanie gęsty,gładki krem kawowy.
  • tort na Dzień Matki 4. Spody bezowe smarować kremem kawowym, układać jeden na drugim.
  • torcik bezowo-kawowy 5. Wierzch tortu udekorować kremem wyciskanym szprycą z ozdobną końcówką. Posypać dekoracyjnym maczkiem waniliowo-kakaowym,udekorować czekoladowymi kropeczkami i kolorowymi bezikami.Wstawić do lodówki na minimum 20 minut.

Porady

Tort można udekorować wiórkami czekoladowymi,perełkami cukrowymi lub czekoladowymi dekoracjami w kształcie ziaren kawy. Zrobi go nawet nastolatek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować