BISZKOPT NA OCCIE

4.83 (212 ocen)

przepis na biszkopt na occie znaleziony w zeszycie mamy, zawsze się udaje

Składniki:

  • Forma o średnicy 26 cm:
    5 jajek
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.83 (212 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt na occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut.

Porady

Aby biszkopt nie opadł najpierw ubijam białka na sztywną pianę, miksuję z cukrem na najwyższych obrotach, resztę składników mieszam mikserem na najniższych obrotach i zawsze w tą samą stronę. Należy uważać aby nie uderzyć łyżką w miskę, w której miesza się biszkopt ani nie uderzyć w brytfankę w której jest masa biszkoptowa. Biszkopt należy włożyć do dobrze rozgrzanego piekarnika i nie otwierać drzwiczek, dopóki biszkopt nie wyrośnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować