Bigos myśliwski

4.5 (181 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przepis mojej mamy

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
    1 kg kapusty słodkiej
    50 dkg boczku wędzonego
    50 dkg wołowiny
    50dkg mięsa wieprzowego z szynki
    20dkg słoniny
    2 cebule
    15dkg śliwek suszonych
    20 dkg kiełbasy
    sól.pieprz, cukier
    czubryca
    3 listki laurowe
    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Bigos myśliwski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić na plastry, słoninę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, wyjąć a na tłuszczu obrumienić mięso pokrojone w kostkę i cebulę pokrojoną w kostkę. Kapustę słodką pokroić drobno i połączyć z kwaszoną. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: kapustę, mięso z cebulą, usmażony boczek z słonina oraz śliwki pokrojone w paski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 4 dni po 1 godz, należy uważać aby się nie przypalił. Kilkakrotnie mieszać. Pod koniec duszenia dodać liście laurowe. Gotowy bigos przyprawić solą pieprzem, czubrycą i cukrem. Aby bigos nabrał lepszego smaki dodać 1 szklankę wina. Wymieszać i jeszcze włożyć do piekarnika na 20 min.

Porady

Gotowy bigos na gorąco wkładam do słoików i zamykam . Odgrzewam z dodatkiem kiełbasy pokrojonej w plasterki. Bigos jest wyśmienity. Moja mama zawsze serwowała na święta. Robiła tydzień przed świętami, wtedy był jeszcze smaczniejszy. Polecam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kiełbasa Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować