Ciasto biała kostka z granatem

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis na sernik na zimno z mascarpone. Ciasto rewelacyjne - słodka śmietanka połączona z kwaśnymi pestkami granatu, robi wrażenie zarówno smakowe jak i wzrokowe :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • wiórki kokosowe 200 gram
    masło 2 łyżki
    śmietana kremówka 1/2 litra
    serek mascarpone 300 gram
    cukier puder 1/2 szklanki
    żelatyna deserowa 3 łyżeczki
    sok z cytryny 3 łyżki
    starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
    biszkopty okrągłe
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto biała kostka z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy śmietanę dosypując cukier i sok z cytryny. Następnie żelatynę namaczamy w małej ilości wody, jak napęcznieje to lekko podgrzewamy.
    Teraz do naczynia przekładamy serek mascarpone, dodajemy skórkę z cytryny, żelatynę, następnie małymi porcjami dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie aby struktura śmietany się zachowała .
  • 2. Formę o wymiarach 25 x 25 cm. wykładamy biszkoptami, wlewamy masę i odstawiamy w chłodne miejsce.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy do momentu aż nabiorą złocistej barwy.
    Posypujemy ciasto wiórkami i pestkami granatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Śmietana Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować