Przepis na sernik na zimno z mascarpone. Ciasto rewelacyjne - słodka śmietanka połączona z kwaśnymi pestkami granatu, robi wrażenie zarówno smakowe jak i wzrokowe :)
1 godz. 10 min
Składniki:
wiórki kokosowe 200 gram
masło 2 łyżki
śmietana kremówka 1/2 litra
serek mascarpone 300 gram
cukier puder 1/2 szklanki
żelatyna deserowa 3 łyżeczki
sok z cytryny 3 łyżki
starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
biszkopty okrągłe
Ciasto biała kostka z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy śmietanę dosypując cukier i sok z cytryny. Następnie żelatynę namaczamy w małej ilości wody, jak napęcznieje to lekko podgrzewamy.
Teraz do naczynia przekładamy serek mascarpone, dodajemy skórkę z cytryny, żelatynę, następnie małymi porcjami dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie aby struktura śmietany się zachowała .
2.Formę o wymiarach 25 x 25 cm. wykładamy biszkoptami, wlewamy masę i odstawiamy w chłodne miejsce.
3.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy do momentu aż nabiorą złocistej barwy.
Posypujemy ciasto wiórkami i pestkami granatu.
Komentarze