Batoniki z płatków owsianych

5 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Jedno z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Pamiętam jak mama przygotowywała taką masę w formie kuleczek. Niezapomniany smak!

Składniki:

  • 125 ml mleka
    125 g margaryny
    4 łyżki ciemnego kakao
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki cukru trzcinowego
    3,5 szklanki płatków owsianych
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Batoniki z płatków owsianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy mleko, kroimy margarynę na mniejsze kawałki. Dosypujemy kakao i cukry. Wszystko delikatnie podgrzewamy, od czasu do czasu mieszamy. Gdy masa wrze i jest całkowicie rozpuszczona dosypujemy płatki. Dokładnie mieszamy i gotujemy do powstania gęstej masy. Wszystko przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Studzimy. Następnego dnia kroimy na batoniki. Blaszkę najlepiej trzymać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować