Bananowiec na biszkopcie

4.5 (177 ocen)

Delikatne, kremowo-galaretkowe ciasto dla miłośników bananów

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3 jajka rozmiar L
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA BANANOWA:
    2 galaretki cytrynowe
    3 dość duże banany
    20 dag masła
    DODATKOWO:
    2 galaretki wiśniowe
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Bananowiec na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Blaszkę o wymiarach 32x24 wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez).
    Oddzielić żółtka od białek.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, na koniec, nie przerywając miksowania, partiami dodać cukier.
    Na małych obrotach dodać pojedynczo żółtka.
    Dosypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać łopatką.
    Masę wyłożyć do przygotowanej blaszki, równo ją rozprowadzić.
    Piec około 20 minut.
    Po wystudzeniu oderwać biszkopt od papieru i ponownie włożyć go do blaszki na świeży papier.
  • 2. MASA BANANOWA:
    Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
    Banany umyć, obrać, rozgnieść widelcem na miazgę.
    Miękkie masło spienić mikserem, wymieszać z bananami i wystudzoną galaretką.
    Miskę z masą postawić na rondlu z gorącą wodą i podgrzewać mieszając do momentu, aż stanie się jednorodna i gładka, wystudzić.
    Tężejącą masę bananową rozprowadzić na biszkopcie, odstawić w chłodne miejsce.
    Galaretki wiśniowe rozpuścić w 3,5 szklanki wrzącej wody, wystudzić.
    Kiedy zaczną tężeć, wylać na masę bananową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować