Bananowiec na biszkopcie

5 (141 ocen)

  • 2 godz.

Lekkie, orzeźwijące, z kremem bez dodatku cukru :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem:
    5 bananów
    2 jogurty naturalne (ok 400ml)
    2 łyżki żelatyny
    1/2 szklanki mleka
    2 kieliszki likieru advocat
    sok z 1/2 cytryny
    garśc bakalii: żurawina, migdały, orzechy nerkowca

    do nasączenia:
    1/2 szklanki mocnej herbaty
    1 kieliszek wódki

    do dekoracji:
    4 kostki czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Bananowiec na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1du6gf7 1. Z podanych składników przygotować biszkopta, ciasto przelać do formy o średnicy 21 cm i piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 2 krążki.
  • image-0t9asrb 2. Żelatynę zalać mlekiem, kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Banany zblendować z sokiem z cytryny. Zmiksować z jogurtem, advocatem i wystudzoną żelatyną. Dodać posiekane bakalie i wymieszać. Wstawić do lodówki, żeby zaczęła tężeć.
  • image-01chok4 3. Biszkopta nasączyć i przełożyć masą. Cienką warstwę masy rozsmarować na wierzchu i posypać startą czekoladą. Odstawić do lodówki do stężenia.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować