Baked Alaska - lodowy deser

4.49 (155 ocen)

Ten pyszny i bajecznie wyglądający deser lodowy przygotowałam specjalnie dla mojego Taty z okazji jego dnia. Tata był pod ogromnym wrażeniem

Składniki:

  • 1 l lodów śmietankowych
    500 ml lodów truskawkowych
    500 ml lodów czekoladowych
    kilka okrągłych biszkoptów
    3 duże białka
    100 ml wody
    180 g cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Napoje

Baked alaska - lodowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno i boki szklanej miski wykładamy szczelnie folią spożywczą
  • 2. Na dno tak przygotowanej miski wykładamy lody truskawkowe. Wkładamy do zamrażalki na 1 godzinę.
  • 3. Po tym czasie układamy lody czekoladowe. Ponownie deser chowamy na 1 godzinę do zamrażalki
  • 4. I znów po upływie czasu wykładamy lody śmietankowe a na nie układamy biszkopty. Wkładamy do zamrażalki na 1 godzinę
  • 5. Deser wyjmujemy z zamrażalki. Układamy na paterze bądź talerzy do góry dnem. Miskę delikatnie ogrzewamy dłońmi. Trzymając folię podnosimy miskę do góry.
  • 6. Folię spożywczą delikatnie ściągamy z lodów.
  • 7. Do wody wsypujemy cukier. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy powoli aż syrop zgęstnieje lecz nie zmieni koloru!! ( trwa to ok 10-15 min)
  • 8. Białka ubijamy z sokiem z cytryny na sztywną masę. Cały czas ubijając wlewamy po 1 łyżce syropu. Po wlaniu całego syropu miksujemy jeszcze chwilę aż piana będzie lśniąca
  • 9. Pianę nakładamy łyżką bądź szpatułką na lody. Tworzymy jak najwięcej nierówności.
    Pianę opalamy za pomocą palnika do Crème brûlée

Porady

Deser możemy bez problemy zamrozić. Przed podaniem trzeba go wyciągnąc 20 min wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować