Deser lodowy Dame blanche

4.5 (143 ocen)

  • 15 min

Dame blanche, czyli Biała Dama, to nazwa używana w Belgii i Holandii na słodki deser składający się z lodów waniliowych polanych stopioną ciepłą czekoladą. Osobiście nawet nie wiedziałabym o jego istnieniu gdyby nie książka Mirjam Mous "Password", którą niedawno przeczytałam.

  • 15 min

Składniki:

  • Porcja dla 4 osób.

    100 g mlecznej czekolady
    30 g gorzkiej czekolady
    200 g śmietanki 30%
    lody waniliowe (około 1 litr)
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Deser lodowy dame blanche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dame Blanche 1. Do garnuszka wlać śmietankę, dodać czekoladę mleczną i gorzką, podgrzewać mieszając. Wszystkie składniki powinny stworzyć gorącą polewę, którą należy nieco schłodzić, tak żeby była ciepła.

    Lody nałożyć do pucharków i tuż przed podaniem polać ciepłą czekoladą.

Porady

Lody szybko się topią, więc należy je podawać od razu po zrobieniu deseru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować