Bakaliowiec czyli salceson na słodko

4.5 (182 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto tak proste i szybkie do wykonania, aż trudno uwierzyć, że dostarcza takich wyjątkowych walorów smakowych :) Polecam każdemu, bo tego ciasta nie da się zepsuć. Wspaniałe do porannej kawy, poobiedniego deseru, poczęstunku dla gości…

  • 2 godz.

Składniki:


  • 6 średnich jabłek
    1 szkl. cukru
    3/4 szkl. orzechów włoskich
    3/4 szkl. ulubionych bakalii
    3 jajka
    2 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bakaliowiec czyli salceson na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Do pokrojonych jabłek dodajemy cukier, orzechy i bakalie (ja wykorzystałam migdały w płatkach, śliwki suszone, wiórki kokosowe), dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny.
  • 2. Po upływie tego czasu do mieszanki owocowo-bakaliowej dodajemy rozkłócone jaja, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej.

    Pieczemy około 1 godziny w 180st. Po upływie 40 minut polecam zmienić tryb pieczenia na opiekanie od dołu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować