Babka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka należy ubić na sztywną pianę, a następnie dodać cukier i stopniowo po 1 żółtku - cały czas miksując. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, na sam koniec wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczoną, chłodną margarynę (cały czas mieszamy). Tak przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej formy na babkę i równomiernie je rozprowadzamy. Do ciasta wciskamy malinki. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170* i pieczemy ją około 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Uwaga! Znika w tempie błyskawicznym : ) Moja rada: Zawsze upiecz 2 foremki od razu : )
Porady
Można użyć dowolnych owoców, takich które są akurat dostępne (wiśnie, śliwki, truskawki, brzoskwinie, morele i inne) w każdej wersji jest równie dobra
Komentarze