Babka z malinami

4.51 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealna na lato, pyszne sezonowe owoce (można użyć dowolnie innych)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 gram malin deserowych
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    0,5 kostki margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka należy ubić na sztywną pianę, a następnie dodać cukier i stopniowo po 1 żółtku - cały czas miksując. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, na sam koniec wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczoną, chłodną margarynę (cały czas mieszamy). Tak przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej formy na babkę i równomiernie je rozprowadzamy. Do ciasta wciskamy malinki. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170* i pieczemy ją około 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Uwaga! Znika w tempie błyskawicznym : ) Moja rada: Zawsze upiecz 2 foremki od razu : )

Porady

Można użyć dowolnych owoców, takich które są akurat dostępne (wiśnie, śliwki, truskawki, brzoskwinie, morele i inne) w każdej wersji jest równie dobra

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować