Babka marmurkowa

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To jedno z ulubionych ciast w mojej rodzinie. Piekę ją na każdą Wielkanoc. Jest łatwa w przygotowaniu i nie pochłania dużo czasu.

Składniki:

  • ● 30 dag mąki
    ● 20 dag cukru pudru
    ● 20 dag margaryny
    ● 4 jajka
    ● 3/4 szkl. mleka
    ● po łyżeczce proszku do pieczenia i cukru waniliowego
    ● 3 łyżki kakao
    ● polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem
    do pieczenia i dzielimy
    na 2 równe części. Do jednej
    dodajemy kakao. Margarynę
    ucieramy, dodajemy cukier
    i żółtka, następnie cukier waniliowy
    oraz mleko. Mieszamy
    i łączymy z ubitą pianą. Ciasto
    dzielimy na pół. Jedną
    część mieszamy z mąką i kakao,
    drugą tylko z mąką.
  • 2. Formę wykładamy połową
    ciemnego ciasta. Na nie wykładamy
    jasne ciasto i przykrywamy
    ciemnym. Pieczemy
    ok. 60 minut w temp. 180 °C.
    Polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować