Babka marmurkowa

  • wyświetlono: 3056 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 2

Królowa wielkanocnych wypieków - babka marmurkowa zwana też łaciatą.

Goszka
  • 50min

Składniki

- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 250 g mąki
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- kilka kropli olejku pomarańczowego

Sposób przygotowania przepisu:

Babka marmurkowa

  • Babka marmurkowa1. - Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku.
    - Ucierać aż masa zrobi się biała i puszysta.
    - Dodać mąkę przesianą z proszkiem, przemieszać.
    - Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty.
    - Wymieszać na gładką masę, dodać olejek pomarańczowy.
    - Połowę ciasta wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę.
    - Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i położyć kupkami na wierzchu białego ciasta.
    - Przemieszać delikatnie obie masy łyżką.
    - Piec 30 minut w nagrzanym piekarniku do 160 st.C.
    - Sprawdzić patyczkiem, jeśli mokry to jeszcze dopiec 10 minut.
    - Dekorować według uznania. U mnie lukier i groszki czekoladowe.

Porady

Ja piekę babkę tydzień przed świętami i zamrażam, aby uprościć sobie życie, bo i tak jest dużo pracy. Jest jeszcze lepsza w smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieWielkanocbabka marmurkowababka łaciata
 

Komentarze

Podobne przepisy

Babka marmurkowa

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Babka marmurkowa

Jest to najprostsza dwukolorowa...

image-1d0decr

Dodane przez: Bożena1960

Babka marmurkowa

Babka z przepisu po mojej babci...

Babka marmurkowa

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Babka marmurkowa

Babkę marmurkową przygotowałam...

Babka marmurkowa

Dodane przez: Karioka

BABKA MARMURKOWA

Taka babka gości na naszym stole...

image-1xss103

Dodane przez: majka190382

BABKA MARMURKOWA

Szybko sie ja robi,a jest bardzo...

Babka marmurkowa

Dodane przez: Beata07

Babka marmurkowa

Puszysta, delikatna, świetna :)