Babka kajmakowo ajerkoniakowa

4.67 (3 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babka w lekko alkoholowym wydaniu - z dodatkiem ajerkoniaku i ajerkoniakowym lukrem. Kajmak nadaje pięknego koloru i karmelowego smaku. Babka jest wilgotna, puszysta i dość słodka.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Babka:
    Mąka pszenna - 300g
    Jajka - 3szt
    Olej - 100ml (+ do nasmarowania foremki)
    Cukier - 100g
    Masa kajmakowa (lejąca) - 150g
    Ajerkoniak (lub adwokat) - 100ml
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    Nasączenie:
    Ajerkoniak (lub adwokat) - 1 łyżka
    Woda (przegotowana, ostudzona) - 2 łyżki

    Lukier ajerkoniakowy:
    Ajerkoniak (lub adwokat) - 1 - 1,5 łyżki
    Cukier puder - 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna

Babka kajmakowo ajerkoniakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy olej, mąkę z proszkiem, kajmak i ajerkoniak. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

    Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy na babkę i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut.

    Po upieczeniu zostawiamy w formie przez 15 minut. Potem wyciągamy babkę z formy i wkładamy ponownie. Nakłuwamy drewnianym patyczkiem do szaszłyków lub nożem. Przygotowujemy nasączenie: ajerkoniak mieszamy z przegotowaną wodą. Polewamy. Dzięki temu babka pozostanie bardzo wilgotna.

    Po ostudzeniu babki wyjmujemy ją z formy. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z ajerkoniakiem. Najlepiej dodawać ajerkoniak porcjami. Lukier powinien być lejący, ale dość gęsty. Babkę polewamy lukrem.

Porady

Warto spróbować także tej babki z kajmakiem smakowym, np. orzechowym lub czekoladowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Ajerkoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować