Nie mogą Wam nie smakować:-) .Kokosowe babeczki z pysznym kremem waniliowo- migdałowym. W smaku przypominają słynne kokosowe pralinki. Polecam są przepyszne.
60 min
Składniki:
Składniki na babeczki:(ok.18 sztuk standardowych babeczek)
- 170g masła
- 1 szklanki cukru * (proponuje dać troszkę mniej)
- 3 jajka
- 1.5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- większe pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- większe pół łyżeczki ekstraktu z migdałów
- 50g wiórek kokosowych
Składniki na krem :
- 250g serka mascarpone
-150g masła
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
- 1-2 łyżki cukru pudru( w zależności od upodobań co do słodkości kremu)
Babeczki kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.
W misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę ok. 5 minut. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo (ważne) po jednym jajku, ekstrakt z wanilii i ekstrakt z migdałów. Zmniejszyć obroty miksera i dodać partiami wymieszaną mąkę na przemian z maślanką ( mąka-maślanka-mąka). Dodać wiórka kokosowe. Miksować tylko do połączenia się składników.
2.Przygotowane ciasto rozłożyć do papilotek na wysokość większą niż 3/4 ( babeczki nie wyrastają aż tak bardzo). Piec przez 25-35 min w temperaturze 160ºC do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić.
3.Przygotowanie kremu:
Masło utrzeć razem z serkiem na gładką masę, dodać ekstrakt z wanilii, ekstrakt z migdałów, cukier puder. Miksować na gładką masę.
4.Wystudzone babeczki udekorować kremem. Ja krem na babeczki nakładałam łyżeczką ( jedna pełna łyżeczka kremu na jedną babeczkę). Udekorowane kremem babeczki posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego:-)
Porady
* Szklanka na blogu SweetCakes ma zawsze pojemność 250ml.
Komentarze