Amoniaczki

4.5 (164 ocen)

  • 30 min

przepis mojej babci ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 całe jajko,
    1żółtko,
    1/2 szkl. mleka,
    1/2 szkl. roztopionego smalcu,
    1łyżka amoniaku
    mąka do wgniecenia ( oko.4 szkl.),
    cukier do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować.Smalec roztopić.
    Zimne mleko ,tłuszcz przelać do miski.
    Dodać resztę składników.
    Stopniowo dodawać mąkę,lużno zagnieść ciasto.
    Ciasto rozwałkować na grubość oko.5 mm.
    Literatką wykrawać ciasteczka.
    Ciastka smarować roztrzepanym białkiem , wierzch posypać cukrem.
    Ciastka układać w odstępach na blasze.
    Piec oko.16 minut. w temp. 180stopni.

Porady

Ciastka można długo przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować