After eight

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słynne czekoladki w większym wydaniu. Czekoladowe ciasto, czekoladowa masa miętowa i jeszcze trochę czekolady :-)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 150 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - czekolada gorzka 90% kakao: 100 gramów
    - jaja: 3 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - letnia woda: 6 łyżek
    MASA:
    - biała czekolada: 200 gramów
    - śmietanka 30%: 200 gramów
    - ekstrakt z mięty: 4 łyżki
    POLEWA:
    - czekolada gorzka 60% kakao: 100 gramów
    - masło: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

After eight - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę, miksujemy, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, wlewamy wodę i całość dokładnie miksujemy mikserem na najwolniejszych obrotach. Pieczemy w blaszce o wymiarach 20x20 w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15-20 minut. Sprawdzamy patyczkiem przed wyjęciem. Za długo pieczeone będzie zbyt suche.
  • 2. Czekoladę białą roztapiamy, mieszamy ze śmietanką i ekstraktem z mięty, odstawiamy do lodówki do momentu aż zacznie gęstnieć. Rozsmarowujemy na wystudzonym cieście, odstawiamy do całkowitego stężenia.
  • 3. Czekoladę gorzką roztapiamy, mieszamy z masłem i smarujemy wierzch ciasta.

    Kroimy w kostkę i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować