ADAM I EWA

4.5 (141 ocen)

Dostałam go od mojej kuzynki, kiedy upiekłam ten placek sama byłam pod wrażeniem pysznością i piekę go na różne okazje bo wiem że wszystkim będzie smakował.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    szklanka mąki tortowej
    szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    niecała łyżka oleju
    łyżka octu

    MASA:
    1/2 śmietanki 30%
    4 opakowania śmietan-fixu
    3 łyżki cukru pudru
    2 budynie waniliowe
    2 opakowania herbatników zwykłych
    2 opakowania herbatników czekoladowych
    2 puszki mandarynek
    2 szklanki soku pomarańczowego
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Adam i ewa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, ocet i lekko wymieszać. Wlać ciasto do dużej prostokątnej wyłożonej pergaminem blaszki i piec w temp. 180 stopni przez 30-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić zdjąć skórkę (wierzch z biszkopta) i tą skórkę nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułóż odsączone mandarynki.
  • 2. MASA: W 1/2 szklance soku pomarańczowego rozpuścić 2 budynie, a resztę soku wlać do garnka i zagotować. Rozrobiony budyń wlać do gotującego się soku i mieszać aż zgęstnieje.
  • 3. Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami, a śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem i wyłożyć na masę budyniową. Na wierzch ciasta układać herbatniki w szachownicę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować