Dostałam go od mojej kuzynki, kiedy upiekłam ten placek sama byłam pod wrażeniem pysznością i piekę go na różne okazje bo wiem że wszystkim będzie smakował.
1.BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, ocet i lekko wymieszać. Wlać ciasto do dużej prostokątnej wyłożonej pergaminem blaszki i piec w temp. 180 stopni przez 30-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić zdjąć skórkę (wierzch z biszkopta) i tą skórkę nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułóż odsączone mandarynki.
2.MASA: W 1/2 szklance soku pomarańczowego rozpuścić 2 budynie, a resztę soku wlać do garnka i zagotować. Rozrobiony budyń wlać do gotującego się soku i mieszać aż zgęstnieje.
3.Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami, a śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem i wyłożyć na masę budyniową. Na wierzch ciasta układać herbatniki w szachownicę
Komentarze