A'la grecka z winogronami

4.5 (181 ocen)

  • 30 min

Gdy zobaczyłam u znajomych sałatkę grecką z winogronami nie byłam do niej przekonana, jednak gdy jej spróbowałam, postanowiłam, że z pewnymi modyfikacjami na pewno wprowadzę ją do domowego menu.

  • 30 min

Składniki:

  • nieduża kapusta pekińska,
    opakowanie sera feta,
    2 zielone ogórki,
    3-4 pomidory,
    2 cebule,
    mała kiść różowych winogron (ok. 15 sztuk),
    zielone oliwki bez pestek,
    opakowanie sosu greckiego
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

A'la grecka z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Cebule obieramy, kroimy w półkrążki i sparzamy. Z kapusty pekińskiej wykrawamy twardsze białe części (możemy z nich póżniej zrobić surówkę do obiadu) a części zielone rwiemy w średnie kawałki.
  • 2. Ogórki obieramy i kroimy w półplasterki. Pomidory kroimy w dosyć duże kawałki ale bez nasionek i wodnistego środka. Oliwki kroimy w cienkie krążki a winogrona na połówki. Ser feta kroimy w dosyć dużą kostkę.
  • 3. Wszystkie składniki oprócz sera feta delikatnie mieszamy w misce. Wierzch posypujemy fetą i polewamy przygotowanym według przepisu na opakowaniu sosem greckim. Sałatkę podajemy lekko schłodzoną.

Porady

Sos możemy przygotować również samodzielnie z 2 łyżeczek ziół prowansalskich, 4 łyżek oleju i 4 łyżek wody. Można dodać koperek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować