Oto składniki na zapiekanki, dzięki którym będą mogły stanowić główny punkt menu dla gości podczas wystawnych kolacji:
Grzanki z serem mozarella
• 250 g chleba
• 100 g sera mozzarella lub bryndzy owczej
• 8 łyżek mąki
• 2 jaja
• sól
• oliwa do smażenia
Zapiekanka ze szparagami
• 4 kawałki chleba żytniego
• 1 pomidor
• 1 słoik szparagów
• 100 g żółtego ostrego sera
• 2 łyżeczki musztardy
• 4 czarne duże oliwki
• 4 gałązki pietruszki
Zapiekanka z winem
• 10 dag sera gouda lub cheddar
• 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
• 6 grubych kromek pszennego pieczywa
• 6 łyżek masła
• 1 roztarty ząbek czosnku
• 6 jajek
• 1/2 szklanki gęstej śmietany
• 1/2 szklanki bulionu z kostki
• sól
• 1 łyżeczka mielonej papryki
• 1/4 łyżeczki gorczycy
Do podania:
sałatka warzywna lub owocowa
Grzanki z krewetkami i serem
• 200 g mrożonych krewetek
• 40 g masła
• 2 małe cebule
• 4 pomidory
• 5 łyżek śmietany
• 4 kromki białego chleba z formy
• 4 liście sałaty
• 4 grube plastry sera gouda
• sól, pieprz
Do podania:
piwo
Zapiekanka z sera i wina
• 10 dag startego żółtego sera
• 1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
• 6 kromek pszennego chleba
• 6 łyżek masła
• roztarty ząbek czosnku
• 6 jaj
• sól
• 1/2 szklanki śmietany
• 1/2 szklanki wody z połowa kostki rosołowej
Do podania:
sałata
Grzanka de luxe
• polędwica wędzona
• margaryna
• ser żółty ostry
• chleb tostowy
• musztarda
• przyprawa do grilla
• ogórki korniszony
Dynia rondini z serem feta
• 2 dynie rondini (kulista odmiana cukinii)
• 2–3 kromki niezbyt świeżego chleba wieloziarnistego
• 100 g sera feta
• 1 jajko
• Majeranek
• sos sojowy
• 1 szklanka sosu pomidorowego
• śmietana
Boureki
• 1 mała dynia lub odpowiednia ilość cukinii
• 4 ziemniaki
• 1 kg świeżego sera owczego
• 500 g startego sera feta
• 1/2 szklanki śmietany
• 3 posiekane pomidory
• 1 drobno posiekany pęczek mięty
• mąka
• olej
• sól, pieprz
Do podania:
chleb
Zapiekanka ze szpinaku
• 1,5 kg szpinaku
• 100 g masła
• 150 g śmietanki
• 4 łyżki mąki
• 3 szklanki mleka
• 200 g tartego żółtego sera
• kromka chleba
• sól, pieprz
Komentarze