O tym, jak może smakować tarta z warzywami w wersji kurczakiem możesz przekonać się, czytając artykuł o tarcie z kurczakiem. Tymczasem więc zaproponujemy Ci przepisy na tartę z indykiem, z łososiem i na opcje wegetariańskie. Przekonaj się, że tarta z warzywami nie może być nudna!

Tarta z warzywami – przepisy

Tarta z warzywami przygotowana na spodzie z mąki pełnoziarnistej to bardzo zdrowe danie, które dostarcza organizmowi potrzebnych mu węglowodanów oraz witamin i błonnika, zawartych w warzywach. Możemy eksperymentować w przygotowaniu tarty i przyrządzać ją za każdym razem z innym zestawem warzyw, a i tak zawsze taka tarta będzie pyszna. I zdrowa!

Np. tarta w warzywami podawana z ciecierzycą może podnieść odporność organizmu, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci, obniża cholesterol, może nawet pomagać w leczeniu bólów gardła i głowy. Te wszystkie lecznicze właściwości ma w sobie, oczywiście, cieciorka. Żeby przygotować z nią tartę, należy moczyć ciecierzycę przez noc, a następnie gotować jedną godzinę. Kiedy cieciorka jest już miękka, miksujemy ją i wykładamy nią formę do tarty i podpiekamy. Następnie mieszamy ją z podgotowaną marchwią i układamy na niej upieczonego indyka. Posypujemy tartym serem, zapiekamy. Taka tarta świetnie smakuje z sałatką z pomidorów lub sosem pomidorowym.

Z kolei właściwości odżywcze mięsa łososia wpływają m.in. na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór. Łosoś zawiera dużo witamin i minerałów, składników mineralnych oraz najzdrowsze kwasy tłuszczowe Omega 3, polecane osobom chorym na serce. Zatem tarta z warzywami i z łososiem musi być zdrowa! Ciasto na taką tartę robi się z mąki pełnoziarnistej zmieszanej z mąką pszenną, masła, jajek i szczypty soli. Nadzienie natomiast przygotowujemy z podsmażonych cebuli, papryki czerwonej, zielonej oraz chili, zmieszanych z pomidorem. Doprawiamy kolendrą i sokiem z limonki, dusimy pod przykryciem. Warzywa wykładamy na podpieczone ciasto, a na warzywach układamy łososia natartego sokiem z limonki oraz pieprzem cayenne. Całość pieczemy, a po upieczeniu ozdabiamy paseczkami suszonego pomidora oraz szczypiorkiem.

O tym, jak dobroczynne działanie może mieć tarta z cukinią możesz przeczytać w artykule o plackach z cukinii, w którym wyszczególnione są zdrowotne właściwości tego warzywa. Powiedzmy sobie tylko tyle, że taka tarta jest wręcz wyśmienita – oprócz tego, że bardzo zdrowa.

A teraz czas na ciekawostkę. Czy wiesz, że kalafior to bomba witaminowa i mineralna? I że warzywo zawiera w sobie sulforafan, czyli związek, który pobudza enzymy o działaniu przeciwnowotworowym. Poza tym kalafior wspomaga układ odpornościowy, usprawnia pracę wątroby, wspomaga i reguluje trawienie, a nawet… chroni przed reumatyzmem. Domyślasz się więc z pewnością, że tarta z warzywami jako tarta z kalafiorem to również pyszny przepis na zdrowy obiad. Nadzienie do takiej tarty, oprócz kalafiora, robi się z pieczarek i szynki, a sos z masła, jajek, śmietany, sera i przypraw. Można zrobić też tę tartę w wersji light, zamieniając śmietanę na jogurt beztłuszczowy, masło na oliwę z oliwek i wybierając zdrowy ser feta (który, sam będąc słony, pomoże w ograniczeniu ilości soli).

Tarta z warzywami na cieście drożdżowym

Tarta z warzywami robiona jest z reguły na kruchym cieście, czasami wykorzystuje się też ciasto francuskie. Ale tarta może być też przygotowana na cieście drożdżowym. A drożdże – tak! – są zdrowe. Drożdże stosuje się jako lekarstwo na trądzik (również przy innych schorzeniach skóry), na stany zapalne nerwów, przy leczeniu cukrzycy i rwy kulszowej. Tarta z warzywami  na cieście drożdżowym jest więc kolejną opcją na pyszny i zdrowy obiad.

Składniki:

- drożdże: 40 gramów
- cukier: 0.5 łyżeczki
- mąka: 300 gramów
- woda: 150 mililitrów
- sól: 1 łyżeczka
- oliwa: 5 łyżek
- kapusta kiszona: 280 gramów
- papryka żółta: 1 sztuka
- szynka (gotowana): 120 gramów
- cebula: 2 sztuki
- masło (sklarowane): 30 gramów
- pomidory suszone: 50 gramów
- szczypiorek: 1 pęczek
- olej: 2 łyżki
- ser parmezan (starty): 70 gramów
- jaja: 3 sztuki
- serek homogenizowany: 100 gramów
- śmietana (gęsta, kwaśna): 200 gramów
- bazylia: 1 szczypta
- tymianek: 1 szczypta
- rozmaryn: 1 szczypta

Drożdże wymieszać z cukrem, jedną łyżką mąki i wodą. Rozczyn odstawić na 15 minut. Do pozostałej mąki dodać rozczyn, 1 łyżeczkę soli, oliwę i 110 ml wody, zagnieść ciasto, odstawić na ok. 45 min. Kapustę odcisnąć i pokroić. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić na kawałki. Szynkę pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na sklarowanym maśle. Dodać kapustę, paprykę i szynkę, dusić ok. 10 minut. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Szczypiorek oczyścić, posiekać, razem z pomidorami poddusić na oleju. Piekarnik rozgrzać do 200 °C (z termoobiegiem: do 180 °C). Ciasto rozwałkować na natłuszczonej blasze. Na połowie ciasta rozłożyć kapustę z dodatkami, a na drugiej – pomidory. Całość posypać parmezanem. Jaja wymieszać z serkiem homogenizowanym i śmietaną, sosem polać tartę. Tartę piec ok. 30 min. Ozdobić bazylią, tymiankiem i rozmarynem.

A jak smakuje Twoja tarta z warzywami? Przebijesz nasze pomysły?