Cukinia z grilla, oprócz tego, że jest bardzo smaczna i może stanowić uzupełnienie dla wielu dań, jest też zdrowa.   Cukinia zawiera wiele cennych pierwiastków i witamin, a przyrządzana na grillu wcale ich nie traci, a za to nie zbiera zbędnych kalorii (jak może to mieć miejsce w przypadku smażenia). Zobacz więc, jak i z czym może być przyrządzana taka cukinia.

Cukinia z grilla – przekąski

 

Zaczniemy od tego, że grillowana cukinia najprościej może zostać przygotowana, jeśli pokroimy ją na plastry, przyprawimy, posmarujemy oliwą i „zgrillujemy”. To pyszna przekąska, choć może być też podawana jako przystawka lub dodatek do obiadu: np. z ziemniakami i mięsem.

Świetną przekąską jest też faszerowana cukinia z grilla. Ten przepis sprawdza się dobrze w chwilach, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego, a za to nie mamy ochoty długo stać przy kuchni – bo faszerowaną cukinię można przygotować w niecałe pół godziny. Wystarczy cukinię pokroić na ćwiartki, delikatnie wydrążyć środek i drobno posiekać, a następnie wymieszać z serem feta, przyprawić pieprzem i posypać słodką, czerwoną papryką. Farszem nadziać ćwiartki cukinii, posmarować je oliwą i grillować aż do zrumienienia się spodu. Taka cukinia z grilla doskonale smakuje np. na sałacie z sosem winegret.

Cukinia z grilla – sałatki

Cukinia z rusztu jako składnik sałatek może być np. wykorzystana jako danie do pracy. Wystarczy przygotować ją z kaszą kuskus w następujący sposób: kaszę mieszamy z suszoną pietruszką, kolendrą i solą cebulową, mieszamy i zalewamy wodą. Cukinię kroimy w paski i grillujemy i kiedy kuskus jest gotowy, dodajemy cukinię z grilla , ćwiartki pomidora, ser feta, a całość polewamy dressingiem z soku cytryny, papryczki chili i oleju słonecznikowego. To przepis na pyszny i przede wszystkim, zdrowy lunch.

Cukinia z grilla w sałatce może być też podana z ryżem, marchewką i przyprawami, która dobrze smakuje podawana na ciepło i na zimno. Jest też ciekawa, niecodzienna wersja: z makaronem, serem halloumi i sosem miętowo-jogurtowym.

Cukinia z grilla – obiady

 

Jesli chcemy przygotować dietetyczny grill wybierzmy cukinię!

Np. makaron ze szpinakiem i cukinią to doskonałe zestawienie obiadowe: sycące, zdrowe, smaczne i łatwe do zrobienia. Pokrojoną cukinię grillujemy, a szpinak podsmażamy na patelni z masłem i czosnkiem. Do ugotowanego makaronu dodać dwie łyżki oliwy, szpinak, cukinię oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą morską i pieprzem, wymieszać. Podawać posypane serem, może być to ser pleśniowy. Cały proces zajmuje ok. 30 minut.

Na obiad możemy podać też faszerowaną cukinię w dwóch wersjach: mięsnej i wegetariańskiej. Ta pierwsza to grillowana cukinia faszerowana pieczarkami i pieczonym schabem, a ta druga to cukinia z grilla z warzywami i kaszą jaglaną.

Cukinia z rusztu to tylko jeden z wielu sposobów, w jakie można przygotowywać to warzywo. Godne polecenia są zdrowe placki z cukinii, a jeszcze więcej przepisów (m.in. na zupy i desery) znajdziecie w artykule o daniach z cukinii.

Zobacz inne przepisy: cukinia z grilla

Jeśli juz grillujemy cukinię, polecamy także przygotować kukurydzę z grilla, któej słodycz idealnie pasuje do cukinii