• Menu weselne

  • Organizacja wesela to nie lada wyzwanie. Jak sprawić, aby weselne menu było idealne? Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Zuzą Kuczbajską, konsultantką ślubną i właścicielką Ślubnej Pracowni.

  • wesele

    wesele

  • Tym wywiadem rozpoczynamy cykl o przygotowywaniu wesel, prezentach ślubnych i weselnym menu. Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Zuzą Kuczbajską, organizatorką wesel i właścicielką Ślubnej Pracowni

     

    Jakie obecnie trendy kulinarne obowiązują na weselach?

    Ślubna Pracownia: Wesela trzeba podzielić na dwie kategorie – tradycyjne i nowoczesne. W zależności od tego, o jakim weselu mówimy, należy wspomnieć o kuchni polskiej, bardzo tradycyjnej lub o kuchni europejskiej, w której pojawiają się wpływy np. kuchni włoskiej lub francuskiej. Do pierwszej kategorii na pewno zaliczymy wesela na wsiach i w mniejszych miasteczkach, do drugiej - wesela w dużych miastach.Mówiąc o kuchni europejskiej, mam na myśli głównie kuchnię włoską, bo tę, a mówię to na podstawie mojego doświadczenia, Polacy lubią najbardziej.

    Kolejnym trendem, który można zauważyć obecnie na weselach jest odchodzenie od serwowania kilku ciepłych posiłków w trakcie wesela. Państwo młodzi stawiają na styl bankietowy. Oczywiście na początku nadal obowiązuje ciepły obiad złożony z przystawki, zupy i drugiego dania, dodatkowo często pojawia się ciepły posiłek serwowany po północy. Pozostałe dania na weselu  podawane są bufetach, w których goście mogą znaleźć zarówno ciepłe i zimne potrawy.

     

    Jak powinno wyglądać dobre menu weselne?

    Ślubna Pracownia: Przede wszystkim nie można dopuścić do tego, żeby zabrakło jedzenia. Nie wyobrażam sobie w ogóle takiej sytuacji. Z drugiej strony, państwo młodzi chcą czasem oferować swoim gościom ilości dań nie do zjedzenia.. We wszystkim, a szczególnie w potrawach weselnych, trzeba umieć zachować umiar. Ważne jest również to, żeby przewidzieć, jakie są gusty kulinarne gości. Nie można kierować się wyłącznie swoimi preferencjami. Na weselu spotykamy dużą mieszankę ludzi – są osoby starsze, młodsze, są dzieci, ludzie z miast, wsi i małych miasteczek. Wszyscy mają często odmienny gust i trzeba stworzyć menu na tyle uniwersalne, aby było dobre dla każdego.

     

    A co, jeśli mamy do czynienia z weselem międzynarodowym? Jak połączyć tradycje kulinarne różnych krajów?

    Ślubna Pracownia: Kompromis, o którym mówiłam, widać szczególnie przy weselach międzynarodowych, podczas których trzeba połączyć obie tradycje. Trzeba uwzględnić fakt, że każda ze stron będzie miała inne oczekiwania wynikające właśnie ze zwyczajów obowiązujących w konkretnym kraju. Jednak z mojego doświadczenia wynika, że bardzo zależy nam na pokazaniu kuchni polskiej. Para młoda chce akcentować polskość, podkreślać to, że wesele odbywa się w Polsce. Poza tym serwowanie kuchni oryginalnej, np. typowo wietnamskiej czy włoskiej, jest bardzo ryzykowne. Tradycyjny bigos nigdy nie będzie smakował Polakowi, jeśli przygotuje go kucharz zagraniczny. Żadne danie nie będzie miało takiego smaku, jak w kraju swojego pochodzenia. W sytuacjach, kiedy potrzebujemy na weselu dań kuchni narodowej, prosimy restaurację, żeby wpuściła catering zagraniczny, wyspecjalizowany w danej kuchni. Zdarza się też tak, że młodzi decydują się na ukłon w stronę zagranicznych gości i sprowadzają jedynie kawałek kuchni danego kraju. Organizowałam kiedyś wesele polsko – kubańskie i w tym konkretnym przypadku postawiliśmy na alkohol i przystawki. W przypadku wesela polsko – niemieckiego, sprowadziliśmy niemieckie piwo.

     

    Czy istnieją potrawy, które muszą znaleźć się na weselu?

    Ślubna Pracownia: Tym, co zawsze powinno pojawić się na weselu, jest właśnie ciepły posiłek na początku wesela oraz tort. Nieśmiertelną potrawą jest zupa. I tutaj najczęstszym wyborem jest rosół, żurek i barszcz czerwony z pasztecikami. Flaki, wbrew temu, że kiedyś pojawiały się na weselach regularnie,  teraz znikają z weselnego menu. Natomiast te wcześniejsze wymienione przeze mnie zupy, na weselach pojawiają się bardzo często, bez względu na to, jak bardzo ekskluzywne jest to przyjęcie.

    Wielu nowożeńców  stara się zaskoczyć gości i podać coś nietypowego, niespotykanego na tradycyjnych weselach. Jednak trzeba pamiętać o tym, że na weselu znajdują się różni gości i rodziny. Zwłaszcza starsze pokolenia będą zawsze oczekiwać śledzika czy deski wędlin i pasztetów. Możemy zaserwować nietypowe sałatki czy sushi, ale niech znajdą się one obok dań typowo weselnych.

     

    Jakie ciekawe, nietypowe dania można teraz spotkać na weselach?

    Ślubna Pracownia: Takie, które nie kojarzą się z polską, biesiadną kuchnią. Może to być sushi, lasagne, różne rodzaje makaronów. Dużo takich nowości widać głównie w deserach. Pojawia się creme brule, tiramisu, różnego rodzaju musy, trufle, draże. Pamiętajmy jednak o tym, że jeżeli to jedzenie będzie zbyt oryginalne, po prostu nie zniknie z talerzy. Jeszcze parę lat temu taką nowością były rzeźbione owoce, fontanna z czekolady lub alkoholu. W tej chwili takie atrakcje po prostu spowszedniały i ludzie z nich rezygnują. Jednak należy pamiętać o tym, że młode  osoby, które chodzą na lunche, jadają na mieście, na własnym weselu wolą często postawić na klasykę. Mogą zdecydować się na typową kaczkę , ale na przykład z ciekawym dodatkiem: sosem, przyprawami czy grzybami.

     

    Czego należy unikać i nie serwować gościom podczas wesela?

    Ślubna Pracownia: Na pewno flaków i rosołu z długimi kluskami. Są niebezpieczne, łatwo się nimi zachlapać. Podobnie jest z barszczem czerwonym. Jeśli wesele odbywa się w lecie odradzam dań z majonezem. Po kilku godzinach wyglądają mało apetycznie. Nie polecam rzeczy bazujących na surowych jajkach czy mięsie. Tatar jest na wielu weselach przebojem, ale podczas upału można się nim łatwo zatruć. Nie mówiąc już o alkoholach z nieznanego źródła. Z ciast nie serwujmy makowca. Podczas układania menu nikomu nie przychodzi do głowy, że później goście będą mieli na zdjęciach między zębami ziarenka maku. Należy unikać dań pikantnych, z kuchni azjatyckiej, indyjskiej. Są to smaki bardzo charakterystyczne i mogą powodować alergie. Wiele takich niebezpiecznych dań zależy  od charakteru wesela. Organizowałam kiedyś wesele wegetarian, którzy  chcieli zaserwować swoim gościom wyłącznie warzywa i ryby. Prywatne upodobania żywieniowe pary młodej nie powinny wpływać na to, co będą jedli goście.

    Często po weselu zostaje mnóstwo jedzenia. Co zrobić, aby uniknąć takich sytuacji?

    Ślubna Pracownia: Zawsze powtarzam młodym: „Nie zmuszajcie gości do jedzenia co trzy godziny!” Na początek trzeba zaserwować większy, obiadowy posiłek złożony z dwóch lub trzech dań. A później niech na salę wjadą przystawki, które zostaną z gośćmi do końca wesela. Pierwsze ciepłe danie powinno pojawić się w bufecie po trzech godzinach od obiadu, następne dopiero po torcie, czyli około 1. Ważniejsza jest metoda podawania posiłku, a nie to, ile go jest. Polecałabym serwować więcej przystawek w mniejszych ilościach, a nie mniej w większych. Goście na pewno się wtedy nie znudzą jednolitymi smakami.

     

    Ważnym elementem każdego wesela jest alkohol. Jakie alkohole obecnie pojawiają się na weselach i czy wesele bez alkoholu w ogóle może się udać?

    Ślubna Pracownia: Wódka i wino to podstawa. Można ją rozszerzyć o bar, który występuje na weselach w trzech odmianach. Możemy zdecydować się jedynie na postawienie kilku innych alkoholi i samoobsługę gości. Możemy też mieć bar z kelnerem, który potrafi zrobić standardowe drinki. Ostatnią możliwością jest wynajęcie wykwalifikowanego barmana, który będzie przygotowywał drinki klasyczne, ale też wymyślone przez siebie koktajle. Jeśli chodzi o wesela bezalkoholowe, to jak najbardziej mają one sens, ale wydaje mi się, że udadzą się tylko wtedy, kiedy będziemy mieć dobrego wodzireja, który porwie gości do zabawy i sprawi, że wytrzymają do samego rana.

     

    Tort to jedna z najważniejszych, jeśli nie najważniejsza potrawa weselna. O jakich tortach marzą współczesne pary młode?

    Ślubna Pracownia: Przede wszystkim o tortach angielskich. Tort angielski różni się od tradycyjnego tym, że poszczególne warstwy są połączone, nie leżą na oddzielnych półkach, a cały tort jest wykończony np. marcepanem. Parę lat temu mogłam policzyć na palcach jednej ręki cukiernie, które przygotowywały takie torty. Teraz wielu cukierników rozszerzyło swoją ofertę i prześcigają się w pomysłach na dekoracje takich tortów. Hitem, który przychodzi do nas zza granicy, są cup cakes. Na  piętrowym stelażu   układamy mikro torciki lub babeczki, a na samej górze umieszczamy większy tort, który o północy jest tradycyjnie krojony przez parę młodą. Z Francji przyszły do nas tzw. makaroniki. Są to malutkie migdałowe, bezowe ciasteczka, które układa się w  wysoką więżę i każdy z gości dostaje taki bezik na talerzyku. Jeśli nie ma ochoty jeść go podczas wesela, może go zabrać do domu w pudełeczku.

    Na weselach w Polsce możemy spotkać głównie jasne torty, dekorowane kwiatami, szarfami, figurkami, które są robione na zamówienie i nawiązują do pary młodej. Czasem są to zwierzątka, mężczyzna i kobieta w podobnych strojach albo przypominający parę młodą. Organizowałam kiedyś wesele parze, w której pan młody był zapalonym kolarzem górskim. Młodzi zamówili figurkę na tort, która przedstawiała pannę młodą ciągnącą pana młodego za tył marynarki i wyciągającą go spod roweru. Rower przypominał prawdziwy rower pana młodego.

    Jakie atrakcje kulinarne mogą młodzi wymyślić dla gości?

    Rzeźbienie w owocach, fontanny czekoladowe, pokaz barmański, sushi i oczywiście live cooking. Każda z tych form atrakcji jest także sposobem na przygotowanie jedzenia.

     

    Czy warto przygotowywać menu specjalnie dla dzieci?

    Ślubna Pracownia: Zależy ile dzieci uczestniczy w weselu. Jeśli mamy ich kilkoro, warto nie tylko przygotować dla nich specjalne menu, ale też zapewnić opiekę. A w menu powinny znaleźć się dania lekkostrawne, bezpieczne dla żołądka. Ważne, żeby było to jedzenie zdrowe i kolorowe oraz oczywiście w odpowiednich proporcjach.

     

    Obok jedzenia, jednym z ważnych tematów kulinarnych, jest także wystrój stołu. Jak sprawić, aby nasz stół weselny był piękny?

    Ślubna Pracownia: Kwestie dekoracji zajmują pierwszorzędne miejsce. Nie zawsze wiąże się to z dodatkowymi pieniędzmi. To kwestia pomysłu. Na nowoczesnych weselach ze stołów znikają przystawki. Stół ma być piękny, udekorowany, ma być estetyczny. Stawiamy stoły okrągłe, zamiast stołów w kształcie podkowy czy litery E. Znikają sztuczne kwiaty, balony, serpentyny. Zdobimy salę żywymi kolorowymi kwiatami, kładziemy kolorowe obrusy. Na modnych weselach pojawiaj się nieszablonowe dekoracje. Np. dekorujemy światłem salę. Na stołach stoją winietki, karty menu, numerki stołów. Króluje porcelanowa zastawa, serwety, piękne szkło, żywekwiaty. Wszystko powinno do siebie pasować i być zgodne z koncepcją wesela. Rzadko kiedy pojawiają się wysokie bukiety. W naczynkach rzucamy luźno kwiaty, kładziemy w różnych miejscach np. książki. Króluje personalizacja, wszystko ma być w jakiś sposób z sobą powiązane i być charakterystyczne dla młodej pary.

     

    Jeśli szukacie ciekawych weselnych gadżetów znajdziecie je w sklepie logo fajne wesele

    A oto nasze propozycje z tego sklepu:

    Kieliszki ślubne

    Pudełko na ciasto weselne

    Miód z sercem ślubnym - prezent dla gości

    Figurka na tort

    Łopatka do tortu

    Księga gości

    Zawieszki do walizki

    Kremowa podwiązka ślubna

    Czekoladowe serduszka

    Klapki Just Married

    Pudełka i klatki na koperty

    Fortepian na winietki

    Ozdoba na stół

  • 0 komentarzy