• Jak ugotować kakao?

  • Gotowanie kakao to niezwykle trudna sztuka. Nie mamy na myśli kakao rozpuszczalnego, gdzie wystarczy wrzucić dwie łyżeczki proszku, zalać wodą albo gorącym mlekiem.

  • jak ugotować kakao

    jak ugotować kakao

  • Jak ugotować kakao rozpuszczalne?

    Wystarczy wrzucić dwie łyżeczki proszku, zalać wodą albo gorącym mlekiem. To jest napój kakaowy.

     

    Jak ugotować prawdziwe kakao?

    Najpierw należy pomieszać kakao z cukrem i niewielką ilością mleka. W międzyczasie należy grzać mleko na kuchence, tak aby mieszankę kakao, cukru i niewielkiej ilości mleka, wlać do garnka z ciepłym mlekiem i zagotować. Na jedną szklankę mleka potrzebujecie jedną łyżeczkę suchego kakao i łyżeczkę cukru. Ci odważniejsi kulinarni zapaleńcy, mogą sypać suche kakao wymieszane z cukrem (najlepiej pudrem) do ciepłego mleka, jednocześnie mieszając w garnku łyżką. Wprowadźcie nasze porady w życie i poczujcie inny smak kakao!

     
  • Polecamy:

  • 5 komentarzy
    • Gość
      2014-12-18T09:59:22+01:00 jania (gość) IP: 31.63.*.*
      kakao z mlekiem i cukrem - to przecież profanacja
    • Gość
      2015-05-10T09:03:33+02:00 gość IP: 93.105.*.*
      Smak dzieciństwa :-)
    • Gość
      2015-11-10T08:36:35+01:00 malcowa (gość) IP: 5.172.*.*
      podobno kakao nie wolno gotować. po ugotowaniu uwalnia się groźny dla zdrowia kwas szczawiowy, dlatego też najlepsze jest kakao surowe - zawiera mnóstwo antyoksydantów, magnezu i wielu innych minerałów. chyba stara dobra instrukcja na opakowaniu kakao jest najlepsza. rozpuszczamy kakao w niewielkiej ilosci wody zimnej, a nastepnie zalewamy ciepłym mlekiem lub wodą. bez gotowania
    • Gość
      2016-10-18T14:11:03+02:00 Dodo (gość) IP: 31.0.*.*
      To pierwsze dużo łatwiejsze
    • Gość
      2016-11-08T12:10:54+01:00 Manuel (gość) IP: 89.67.*.*
      jania Ty pewnie pijesz ze spirytusem? :D :P