Małgorzata Caprari jest autorką wielu wspaniałych książek kucharskich, kilka z nich znam i posiadam. 
"Ciasta słone i słodkie" to zbiór przepisów na wypieki z całego świata.
Znajdziemy tutaj przepisy łatwe, trudniejsze, na ciepło, zimno, na deser, obiad, pracochłonne czy bardzo wykwintne.
Różnorodność przepisów sprawia, że sięgałam po tą książkę nie tylko mając ochotę na coś słodkiego, ale również czerpałam pomysły na obiad czy przekąskę.

W książce znajdziemy tylko przepisy bez zdjęć, byłam dość zaskoczona tym faktem biorąc pod uwagę, że książki teraz są naszpikowane pięknymi, kolorowymi zdjęciami, które można usiąść i przeglądać. Ale po skrupulatnym przejrzeniu przepisów stwierdzam, że brak ich  w tym przypadku to troszkę i zaleta, m.in. dlatego, że po tą pozycję sięgamy w konkretnym celu, zrobienia konkretnego przepisu, a nie oglądania zdjęć i podziwiania, a może i popadania w swoistego rodzaju rozczarowanie, że nasze danie nie wygląda tak jak na zdjęciu.  Autorka pozostawia nam pole do popisu.
Książka jest doskonałym bodźcem, aby obudzić w nas eksperymentowanie, szukamy przepisu i musimy sobie wyobrazić ten smak, wygląd, konsystencję. 


Czego mi brakuje w tej książce?- określenia na jaką formę są podane składniki.
 
Książka podzielona jest na podkategorie:

  • Pizza i spółka
  • Tarty i Paje
  • Serniki
  • Szarlotka vel. Jabłecznik
  • Placki z owocami
  • Makowce
  • Pierniki
  • Ciasta biszkoptowe
  • Torty
  • Rozmaitości

Zrobiłam z tej książki kilka przepisów. Kremówkę wilanowską oraz Jagurtowiec, a także czerpałam inspirację do kilku pizzy.
Wyszły wspaniałe. Kremówka niestety nie miała szans na zdjęcie, ale Jogurtowiec pojawi się niebawem.
Znalazłam również przepis na Migdałowy placek skierniewicki - który w moim mieście Skierniewice nie jest znany, ale rozsławię go na nowo:)

Jeśli jesteście smakoszami słodkości to ta książka jest dla Was. Polecam.