Cukinioburger

  • wyświetlono: 94 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Cukinioburger - hamburger z cukinii. Przyprawiony mieszanką harissa, w panierce z amarantusem, sosem migdałowo-imbirowym, salsą pomidorowo-daktylową, z awokado oraz chrupiącą rukolą i liśćmi botwinki - idealnie nadaje się pod jedną bułę, a to wszystko w 100% wegańskie. Sprawdzi się świetnie na grilla, można go również wykorzystać jako zwykły kotlet do sałatki na danie główne ♡

DSC_Palmiarnia
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Składniki na kotlet z cukinii:
2 duże, 3 małe cukinie
2 łyżki mieszanki przypraw harissa
3 łyżki siemienia lnianego mielonego
4 łyżki amarantusa
2 łyżki oleju kokosowego
letnia woda
sól

Składniki na sos:
pół szklanki migdałów
szklanka mleka roślinnego (migdałowego lub sojowego)
2 łyżki sosu sojowego
kawałek imbiru do smaku

Składniki na salsę:
8 pomidorów suszonych w zalewie
5 suszonych daktyli

Dodatki:
awokado
4 bułki hamburgerowe (wegańskie)
garść rukoli
garść listków botwinki

Sposób przygotowania przepisu:

Cukinioburger

  • 1. Cukinie myjemy, ścieramy na tarce (wraz ze skórką) do miseczki, oprószamy solą i odstawiamy na 10 minut.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy sos do burgera: blendujemy migdały, mleko roślinne, sos sojowy oraz imbir, odstawiamy do lodówki.
  • 3. Wracamy do cukinii - warzywo oddało nam sporo wody - odcedzamy i dodajemy przyprawę harissa.
    Bierzemy małą miseczkę i robimy wegańskie jajko: zmielone siemię lniane mieszamy dokładnie z letnią wodą - proporcje pół na pół, wody odrobinę więcej, dodajemy do cukinii, mieszamy ze sobą, formujemy kulki, obtaczamy w amarantusie i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Smażymy przez około minutę z każdej strony, na patelni rozklepujemy formując burgery.
  • 4. Następnie zajmujemy się salsą: smażymy krótko pomidory suszone z daktylami, nie dodajemy żadnego tłuszczu, pomidorki są zalane oliwą.
  • 5. Na tej samej patelni podsmażamy lekko bułki do zarumienienia, żeby złapały też smak smażonej salsy. Smarujemy obie bułki sosem migdałowym, układamy rukolę, liście botwinki, kładziemy naszego cukinioburgera, na to salsę, pokrojone awokado, a talerz dekorujemy zielonym oraz kilkoma migdałami .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywaGrillwegańskieburger

Komentarze

Podobne przepisy

Tortille z kurczakiem i warzywami

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Tortille z kurczakiem i warzywami

Zapraszam na smaczne tortille z...

Domowe kurczakburgery

Dodane przez: Aga-nad

Domowe kurczakburgery

Są dużo lepsze od tych z McDonald,...

Bułka z pastrami, musem z buraków, gorgonzolą

Dodane przez: igraszki losu

Bułka z pastrami, musem z buraków, gorgonzolą

Fast Food w nowej odsłonie z pysznym...

Kolorowe kanapki z warzywami

Dodane przez: Mniam1

Kolorowe kanapki z warzywami

Pełnoziarniste bagietki z kolorowymi...

Kumru - turecka kanapka z grillowanym serem i kiełbasą

Dodane przez: KrysiaRysia

Turecka kanapka z grillowanym serem

To idealna propozycja na oryginalne...

Pełnoziarniste kanapki z jajecznicą i awokado

Dodane przez: Mniam1

Pełnoziarniste kanapki z jajecznicą i awokado

Kanapki z pełnoziarnistych bułeczek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE