Gruszlotka imbirowa

  • wyświetlono: 109 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Gruszlotka jest pewnego rodzaju modyfikacją klasycznej szarlotki: spód z półkruchego ciasta, świeże gruszki duszone z imbirem i sokiem z limonki, a całość obsypana jest cukrem pudrem. Podana z porcją ulubionych lodów i świeżą miętą jest rewelacyjna zarówno w zimę, dzięki delikatnej ostrości, jak i w lato, przez orzeźwiający akcent kwaskowatości ♡

DSC_Palmiarnia
  • 8 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki na ciasto:
4 jajka
pół kilo mąki pszennej
250g masła
150g brązowego cukru
łyżka oleju roślinnego
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
łyżka oleju kokosowego
2kg gruszek
kawałek imbiru do smaku (około 5-7cm)
limonka

Dodatki:
łyżka cukru pudru
porcja ulubionych lodów
kilka gałązek mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Gruszlotka imbirowa

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę. Rozbijamy jajka, dajemy 3 całe i jedno żółtko. Zimne masło kroimy w kosteczki, również wrzucamy. Dodajemy pozostałe składniki, czyli: cukier, sól, proszek do pieczenia oraz olej. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitej kuli (czyli jakieś 5-10 minut). Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
  • 2. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda z nasionami, kroimy w kosteczki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy gruszki. Do osobnej miseczki ścieramy skórkę z limonki (będzie nam potrzebna do dekoracji). Wyciskamy sok, ścieramy imbir i dodajemy do gruszek. Całość przesmażamy przez około 3 minuty.
  • 3. Szykujemy foremkę 24cm, na spodzie kładziemy papier do pieczenia, przecieramy go odrobiną masła, tak jak i boki. Wyjmujemy nasze ciasto i dzielimy na pół. Jedną połówką wylepiamy foremkę aż po brzegi, delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem. Wrzucamy do środka naszą masę gruszkową, może być jeszcze ciepła. Resztę ciasta ścieramy tarką na górę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Po wyjęciu musi odstać przez minimum dwie godziny, wtedy możemy ją dekorować - cukrem pudrem i skórką z limonki, gałązką mięty oraz porcją ulubionych lodów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserszarlotkaowocewegetariańskiegruszlotka

Komentarze

Podobne przepisy

Dyniowa szarlotka z kajmakiem w cieście imbirowym z sezamem

Dodane przez: JustKuchcik

Dyniowa szarlotka z kajmakiem w cieście imbirowym...

Wykwintne ciasto w pełnym tego...

Placek imbirowy z rajskimi jabłkami i orzechami w karmelu

Dodane przez: JustKuchcik

Placek imbirowy z rajskimi jabłkami i orzechami...

Aromatyczny, imbirowy placek z...

Imbirowe ciasto z daktylami - baranek

Dodane przez: ewaeu

Imbirowe ciasto z daktylami - zagubiony...

Baranek miał trafić do przepisów...

image-1ewlfdf

Dodane przez: anula81

Ciasto królewicz z miodem imbirowym

Ciasto proste i smaczne.

Ciasto imbirowe z jabłkami

Dodane przez: Kasia_S

Ciasto imbirowe z jabłkami

przepyszne, niezwykle aromatyczne...

Dodane przez: JuliaKalinowska

Zdrowe ciasto bananowe pozytywnie imbirowe

Chlebek bananowy na pełnoziarnistej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE