Domowe praliny rafaello miętowo- kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę połamać na kawałki , przełożyć do rondelka , a następnie ustawić go w większym naczyniu z wrzącą wodą .Podgrzewać na wolnym ogniu , mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści . Miękkie masło utrzeć z cukrem na kremową , puszysta masę. Nie przerywając ucierania dolewać stopniowo ciepłą czekoladę i likier kokosowy. na koniec wsypać połowę wiórków kokosowych , całość energicznie wymieszać , dodać cukier puder oraz cukier waniliowy do smaku.Gotowa masa powinna być gęsta i kleista ( jeżeli jest za rzadka dosypujemy trochę wiórków kokosowych ).
Migdały zalać niewielka ilością wrzątku , odstawić na kilka minut. Następnie odcedzić , obrać ze skórki i starannie osuszyć . Masę kokosową podzielić na 16 porcji i delikatnie spłaszczyć je dłońmi , tak by powstały niewielkie placuszki . Na każdym z nich ułożyć jeden migdał , zwilżonymi dłońmi uformować małe kuleczki . Na koniec obtoczyć je w pozostałych wiórkach kokosowych , tak by kulki były dokładnie oblepione.
gotowe odłożyć do lodówki na minimum godzinę , aby masa dobrze stężała.
Wyjmować dopiero przed podaniem
Porady
Jeżeli nie macie likieru kokosowego możecie użyć rumu , wódki albo innego alkoholu .
Ja tym razem wyjatkowo użyłam domowej nalewki wiśniówki oraz aromatu migdałowego
Komentarze