Domowe praliny rafaello miętowo- kokosowe

0 (0 ocen)

Po prostu pyszne , a przy tym bardzo sycące

Składniki:

  • 3-4 łyżki masła
    15 dkg czekolady ( 1 tabliczka białej i 1/2 miętowej )
    3-4 łyżki cukru pudru
    odrobina cukru waniliowego
    100g wiórków kokosowych
    100 ml likieru kokosowego ( np. Malibu)
    16 migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowe praliny rafaello miętowo- kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę połamać na kawałki , przełożyć do rondelka , a następnie ustawić go w większym naczyniu z wrzącą wodą .Podgrzewać na wolnym ogniu , mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści . Miękkie masło utrzeć z cukrem na kremową , puszysta masę. Nie przerywając ucierania dolewać stopniowo ciepłą czekoladę i likier kokosowy. na koniec wsypać połowę wiórków kokosowych , całość energicznie wymieszać , dodać cukier puder oraz cukier waniliowy do smaku.Gotowa masa powinna być gęsta i kleista ( jeżeli jest za rzadka dosypujemy trochę wiórków kokosowych ).
    Migdały zalać niewielka ilością wrzątku , odstawić na kilka minut. Następnie odcedzić , obrać ze skórki i starannie osuszyć . Masę kokosową podzielić na 16 porcji i delikatnie spłaszczyć je dłońmi , tak by powstały niewielkie placuszki . Na każdym z nich ułożyć jeden migdał , zwilżonymi dłońmi uformować małe kuleczki . Na koniec obtoczyć je w pozostałych wiórkach kokosowych , tak by kulki były dokładnie oblepione.
    gotowe odłożyć do lodówki na minimum godzinę , aby masa dobrze stężała.
    Wyjmować dopiero przed podaniem

Porady

Jeżeli nie macie likieru kokosowego możecie użyć rumu , wódki albo innego alkoholu . Ja tym razem wyjatkowo użyłam domowej nalewki wiśniówki oraz aromatu migdałowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Alkohol Mięta Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować