Domowe rafaello

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niesamowicie smaczne, smak jak ze sklepu!!! Takie domowe rafaello przygotujesz bardzo szybko, najwięcej czasu zajmie Ci samo chłodzenie w lodówce. Praliny wyszły bardzo delikatne i całkiem niedrogo, porównując cenę tych kupnych i skład. Wolę jednak te domowe. Zawsze na urodziny, imieniny, Dzień Mamy itp. dostaje od moich chłopaków opakowanie kupnego rafaello. Chłopaki wiedzą, że mam słabość do rafaello, co ciekawe nikt w domu nie lubi kokosu, oprócz mnie, a domowe praliny znikły w zaskakującym tempie.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
    200 ml mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
    100 g czekolady kokosowej
    100 g kremu kokosowego - opcjonalnie
    1 łyżka aromatu waniliowego
    200 g wiórek kokosowych
    80 g migdałów

    Dodatkowo
    wiórki kokosowe do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rafaello

Domowe rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło wrzuć do miski i rozgnieść najlepiej widelcem, wlej mleko zagęszczone słodzone, oraz roztopioną na parze czekoladę kokosową, wlej również aromat waniliowy i całość dokładnie wymieszaj.
    Na koniec wsyp wiórki kokosowe i całość ponownie dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dolej 2-3 łyżki mleka zagęszczonego słodzonego, a jeśli zbyt płynna sypnij wiórkami kokosowymi.
    Tak przygotowaną masę przykryj folią spożywczą i wstaw najlepiej na 10-12 godzin do lodówki. U mnie masa stała całą noc w lodówce, ładnie ściągnęła.
    Masę najlepiej nabieraj łyżką lub łyżeczką w zależności od tego jakie duże kulki chcesz otrzymać. Nabierz na łyżeczkę masę, rozpłaszcz ją delikatnie w dłoni, w środek wrzuć migdał i uformuj zgrabną kulkę. Kulkę obtocz w kokosie i układaj na talerzu.
    Tak przygotowane kuleczki wrzuć do lodówki, żeby się dobrze schłodziły, a jeśli Ci się spieszy możesz też wrzucić je na pół godzinki do zamrażalnika.
    Smacznego!!!

Porady

Do czasu całkowitego dolicz czas chłodzenia. Przechowuj kuleczki w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Domowe rafaello są podawane prosto z lodówki, ponieważ topią się w temperaturze pokojowej. U mnie nawet nie zdążyły zmięknąć, także bez obawy szybko znikają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Migdały Wiórki kokosowe Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować