REKLAMA

Domowe rafaello

wyświetlono: 125 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Niesamowicie smaczne, smak jak ze sklepu!!! Takie domowe rafaello przygotujesz bardzo szybko, najwięcej czasu zajmie Ci samo chłodzenie w lodówce. Praliny wyszły bardzo delikatne i całkiem niedrogo, porównując cenę tych kupnych i skład. Wolę jednak te domowe. Zawsze na urodziny, imieniny, Dzień Mamy itp. dostaje od moich chłopaków opakowanie kupnego rafaello. Chłopaki wiedzą, że mam słabość do rafaello, co ciekawe nikt w domu nie lubi kokosu, oprócz mnie, a domowe praliny znikły w zaskakującym tempie.

opublikowany: 15.06.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
    200 ml mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
    100 g czekolady kokosowej
    100 g kremu kokosowego - opcjonalnie
    1 łyżka aromatu waniliowego
    200 g wiórek kokosowych
    80 g migdałów

    Dodatkowo
    wiórki kokosowe do obtoczenia
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło wrzuć do miski i rozgnieść najlepiej widelcem, wlej mleko zagęszczone słodzone, oraz roztopioną na parze czekoladę kokosową, wlej również aromat waniliowy i całość dokładnie wymieszaj.
    Na koniec wsyp wiórki kokosowe i całość ponownie dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dolej 2-3 łyżki mleka zagęszczonego słodzonego, a jeśli zbyt płynna sypnij wiórkami kokosowymi.
    Tak przygotowaną masę przykryj folią spożywczą i wstaw najlepiej na 10-12 godzin do lodówki. U mnie masa stała całą noc w lodówce, ładnie ściągnęła.
    Masę najlepiej nabieraj łyżką lub łyżeczką w zależności od tego jakie duże kulki chcesz otrzymać. Nabierz na łyżeczkę masę, rozpłaszcz ją delikatnie w dłoni, w środek wrzuć migdał i uformuj zgrabną kulkę. Kulkę obtocz w kokosie i układaj na talerzu.
    Tak przygotowane kuleczki wrzuć do lodówki, żeby się dobrze schłodziły, a jeśli Ci się spieszy możesz też wrzucić je na pół godzinki do zamrażalnika.
    Smacznego!!!

Porady

Do czasu całkowitego dolicz czas chłodzenia. Przechowuj kuleczki w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Domowe rafaello są podawane prosto z lodówki, ponieważ topią się w temperaturze pokojowej. U mnie nawet nie zdążyły zmięknąć, także bez obawy szybko znikają.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Cynamonowy Pył Cynamonowy Pył

Domowe Rafaello

Przepis na pyszne kokosowe kuleczki Rafaello , przepis banalnie prosty , a smak pralinek POWALA !

kategoria: Desery pralinki opublikowany: 13.11.2013 | wyświetlono: 67584 Książki kucharskie: 30 | Polecenia: 1
Dodane przez: Kinga88

Domowe rafaello

Pyszne kuleczki, które sami możemy wykonać :)

kategoria: Desery rafaello opublikowany: 18.06.2013 | wyświetlono: 3279 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0
Dodane przez: Emily

Domowe Rafaello

Deser łatwy w przygotowaniu i tani.

kategoria: Desery opublikowany: 19.11.2015 | wyświetlono: 1116 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE