Tortille koktajlowe z mięsnymi kuleczkami i rukolą

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne przekąski w stylu fusion.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso (mielone, wołowo-wieprzowe): 400 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz (świeżo mielony): 0.5 łyżeczki
    - przyprawa (do dań kuchni węgierskiej): 1 łyżeczka
    - Jajko (małe): 1 sztuka
    - mąka (pszenna): 3 łyżki
    - oliwa z oliwek (do smażenia): 3 łyżki

    - jogurt (naturalny, bez cukru): 5 łyżek
    - czosnek (ząbek): 1 sztuka
    - cebula (dymka, ze szczypiorkiem): 1 sztuka
    - pieprz (świeżo mielony): 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - limonka (otarta skórka): 0.5 sztuki
    - miód (płynny, np. lipowy): 0.33 łyżeczki

    - tortilla (placki pszenno-razowe, średnicy 24 cm): 4 sztuki
    - rukola: 5 dekagramów
    - pomidor (duży): 1 sztuka
    - papryka (świeża, czerwona): 1 sztuka
    - awokado (dojrzałe): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tortille Napoje Tortille Tortilla

Tortille koktajlowe z mięsnymi kuleczkami i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i szczypior drobno posiekać, wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie. Aby złamać kwaśno-pikantny smak sosu można dodać odrobinę płynnego miodu. Sos schłodzić w lodówce.
  • Tortille z mięsnymi kuleczkami i rukolą 2. Mięso doprawić, dodać 1 łyżkę przyprawy węgierskiej (jej główny składnik to papryka mielona), wymieszać wszystko z jajkiem. Z paprykowej masy mięsnej formować małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego lub nawet mniejsze. Obtoczyć w dłoniach
    oprószonych mąką. Smażyć na rozgrzanej oliwie, potrząsając patelnią, by klopsiki usmażyły się równomiernie z każdej strony.
  • Tortille z mięsnymi kuleczkami i rukolą 3. Proponuje koktajlową i efektowną wersję podania w przezroczystych szklaneczkach. Placki tortilla trzeba przekroić na pół, zwinąć w rulon i umieścić w naczynkach. Do środka włożyć rukolę, paski papryki, półplasterki pomidora, awokado oraz kuleczki mięsne - tyle ile się zmieści (ok. 6 sztuk mieści się bez problemu). Ułożyć wszystko dość ściśle, by potem składniki nie wypadły, gdy będziemy wyciągać tortille. Podawać z sosem jogurtowym. Zajadać nad talerzykiem. Jest to ciekawa propozycja na danie imprezowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Mięso Rukola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować