REKLAMA
Potrawa niebanalna, wyrazista w smaku i do tego pożywna. Zupa z dużą ilością warzyw oraz dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorów dla smaku, a także garścią bakalii i delikatną śmietankową nutą. Potrawę uzupełniają treściwe kluski kładzione aromatyzowane kminkiem.
Łatwe i szybkie wykonanie. W sam raz na przyjęcie.
Świetne na ciepłą kolację lub na zimną przystawkę.
Taki domowej roboty zakwas jest bardzo prostą sprawą, a Wy sami możecie regulować czas jego przygotowania, w zależności od tego, jak kwaśny żur lubicie. 3 dni to minimum, pamiętajmy jednak, żeby nie przedobrzyć i sprawdzać na bieżąco – pleśń nie jest tu pożądanym dodatkiem. Ja używam zakwas 5-6 dniowy. Gorąco zachęcam Was do nastawienia własnego. Wielkanocny żurek z jego dodatkiem będzie niepowtarzalny.
Sycące z dodatkiem ryżu i w sosie pomidorowym.
Ostatnio skomentowane
Francuska gwiazda makowa