Wegetariański gyros

4.5 (184 ocen)

  • 15 min

z racji, że nie jem mięsa a słyszałam o gyrosie, ze jest bardzo smaczny sama wymysliłam, w jaki sposób również wegetarianie mogą zasmakować tej potrawy.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
    Kotlety sojowe- 1 opakowanie
    Duża cebula
    Brokuł
    Pomidor duży/ 2 małe
    Śmietana
    3 ząbki czosnku
    Sól
    Pieprz
    Oregano
    Przyprawa do grosa
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Gyros

Wegetariański gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ugotować ryż
    2. przyrządzić kotlety sojowe; zamoczyć na 5 minut w gorącej wodzie z wegetą, następnie pokroić w kostkę, posypać przyprawą do grosa usmażyć na patelni.
    3. Podsmażyć cebulkę pokrojoną w małą kostkę na oleju, dodać usmażone kotlety oraz ryż. Smażyć ok. 5 minut.
    4. Ugotować brokuł „ al dente ” w lekko osolonej wodzie
    5. Przygotować sos czosnkowy- do śmietany dodać 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz, sporo oregano, zostawić na kilka minut.
    Ułożyć warstwami np. w naczyniu żaroodpornym 1 warstwa ryż z kotletami i cebulą, 2 warstwa brokuły. Polać całość sosem. 3 warstwa pomidory pokrojone w plasterki.

Porady

zamiast kotletów sojowych można dodać rownież mięso badź kotlety sojowe przyprawić przyprawą do kebaba. Gyrosa można podawać na ciepło oraz jako sałatkę na zimno

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soja

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować