Danie z batatami i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BATATY:
Piekarnik rozgrzałam do 200°C.
Bataty obrałam ze skórki, umyłam, osuszyłam i pokroiłam w słupki, natarłam olejem, posypałam solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem. Rozłożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam około 30 minut od czasu do czasu przekładając kawałki batatów.
2.JARMUŻ Z JAJKIEM:
Jarmuż umyłam i usunęłam "nerwy", porwałam na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzałam tłuszcz i dodałam jarmuż. Smażyłam go przez chwilę, by wyraźnie zmniejszył swoją objętość i stał się chrupki, posoliłam.
Następnie ostrożnie wbiłam jajko tak żeby nie naruszyć żółtka, ale białko rozlało się jak na największej powierzchni. Na patelnię położyłam przykrywkę i tak smażyłam jajo, aż białko porządnie się ścięło.
Jeszcze na patelni, jarmuż lekko skropiłam cytryną, (opcjonalnie można dodać jeszcze łyżeczkę masła). Danie doprawiłam pieprzem i solą.
Smakuje świetnie z ulubionym pieczywem jak i z pieczonymi batatami.
Komentarze