DANIE Z BATATAMI I JARMUŻEM

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepyszne, bardzo zdrowe do tego szybkie danie obiadowe:)

  • 45 min

Składniki:

  • 250 g obranych batatów
    1-2 łyżki oleju rzepakowego
    1 jajko
    1 garść jarmużu około 70 g (samych liści pozbawionych twardych części)
    1-2 łyżki masła lub innego tłuszczu roślinnego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    pieprz, sól, płatki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Danie z batatami i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06rmsh6 1. BATATY:
    Piekarnik rozgrzałam do 200ˆ°C.
    Bataty obrałam ze skórki, umyłam, osuszyłam i pokroiłam w słupki, natarłam olejem, posypałam solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem. Rozłożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekłam około 30 minut od czasu do czasu przekładając kawałki batatów.
  • 2. JARMUŻ Z JAJKIEM:
    Jarmuż umyłam i usunęłam "nerwy", porwałam na mniejsze kawałki.
    Na patelni rozgrzałam tłuszcz i dodałam jarmuż. Smażyłam go przez chwilę, by wyraźnie zmniejszył swoją objętość i stał się chrupki, posoliłam.
    Następnie ostrożnie wbiłam jajko tak żeby nie naruszyć żółtka, ale białko rozlało się jak na największej powierzchni. Na patelnię położyłam przykrywkę i tak smażyłam jajo, aż białko porządnie się ścięło.
    Jeszcze na patelni, jarmuż lekko skropiłam cytryną, (opcjonalnie można dodać jeszcze łyżeczkę masła). Danie doprawiłam pieprzem i solą.
    Smakuje świetnie z ulubionym pieczywem jak i z pieczonymi batatami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Jajka Jarmuż Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować