• 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam bataty, bo są pyszne i zdrowe. Są bogatym źródłem karotenów i karotenoidów oraz luteiny, która ma korzystny wpływ na nasz wzrok. Frytki przygotowuję w lekkiej, pieczonej wersji, bez nadmiaru tłuszczu. Frytki z batatów mają delikatny, słodki smak, a dodatek wędzonej papryki sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Są świetnie jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 małe bataty
    - 0,5 łyżeczki tymianku
    - 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Frytki z batatów

Frytki z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty obieramy i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W przygotowanej mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 20 minut.

Porady

Frytki z batatów serwujemy z dodatkiem ulubionych sosów lub jako dodatek do obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować